Grindeanu și Szijjarto au semnat un memorandum pentru deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei spre Ungaria
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, și ministrul Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, au semnat vineri, 1 septembrie, un memorandum privind deschiderea a două noi puncte de trecere a frontierei spre Ungaria, în vestul României.
Unul dintre noile puncte de trecere a frontierei va fi deschis la Beba Veche, cea mai vestică localitate din România, spre Kubekhaza, Ungaria. Al doilea punct de trecere a frontierei va fi deschis pe podul peste râul Mureş, comuna Cenad, judeţul Timiş.
„Al doilea demers, şi al doilea memorandum semnat este important, se discută de el, cei care aveţi experienţă ştiţi că discutăm de podul peste Mureş de la Cenad. Memorandumul cred că e un punct important în realizarea acestei investiţîi.
Nu are doar o importantă simbolică acest pod, ci reprezintă o nevoie reală pentru a promova mai bine cooperarea dintre cele două ţări”, a declarat, vineri, Sorin Grindeanu.
E de interes strategic pentru Ungaria să poată colabora strâns cu România
La rândul său, Peter Szijjarto a subliniat importanţa colaborării dintre Ungaria şi România. Acesta a recunoscut că este de interes strategic pentru Ungaria să poată colabora strâns cu România. Potrivit lui, cu cât reusesc să aibă mai multe puncte de legătură fizice, colaborarea lor va acea succes.
Ungaria și România au hotărât să crească numărul de puncte de trecere frontieră la graniţa lor. Astfel că, următorii ani vor fi despre „mari construcţii de drumuri la graniţa dintre cele două ţări.”
„Ne leagă atât direct, cât şi figurativ milioane de conexiuni. (…) Astăzi am semnat un nou memorandum pentru deschiderea a două noi puncte, unul la Beba Veche cu conexiune la Kubekhaza pe partea maghiară. Acest punct va fi dat în folosinţă cel târziu în 2 ani.
Astăzi am semnat şi un acord pentru reconstruirea unui pod între cele două ţări. Reconstruim podul peste Mureş de la Cenad care a fost distrus în 1940. Prin aceste 2 noi puncte de trecere, numărul total de puncte de trecere frontieră între România şi Ungaria ajunge de la 12 la 14.
Acest număr va fi completat de cele două autostrăzi, şi astfel ajungem la 16. Poate creşte într-o secundă şi la 26 şi asta datorită faptului că între cele două ţări mai sunt încă 10 conexiuni rutiere care pot fi folosite doar o singură zi pe săptămâna din cauza faptului că România n-a aderat încă la Schengen”, a explicat oficialul maghiar.