Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat miercuri că Guvernul României își propune să scoată compania aeriană națională, Tarom, din situația delicată în care se află din punct de vedere economic, căutând investitori pentru aceasta.

Guvernul vrea să scoată Tarom din situația delicată în care se află

Grindeanu a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă susținute la finalul vizitei în Qatar, alături de premierul Marcel Ciolacu, subliniind că, în acest moment, una dintre prioritățile Guvernului este îmbunătățirea situației financiare a Taromului.

Ministrul Transporturilor a explicat că statul nu poate oferi un ajutor de stat pentru Tarom din cauza legilor concurenței, iar singura modalitate de a ieși din această situație este găsirea unor investitori interesați să susțină compania aeriană.

„Pe noi ne interesează în acest moment să scoatem Tarom din această zonă nu prea fericită, ba chiar nefericită, economic vorbind, care la rândul ei are efecte în calitatea serviciilor pe care noi vrem să le îmbunătăţim în perioada următoare. Statul nu poate să vină cu un ajutor de stat, după cum bine ştiţi, fiindcă ceilalţi jucători din piaţă ar reclama imediat, conform legilor concurenţei, şi atunci trebuie să găseşti forme în a ieşi din acest cerc vicios”, a spus Grindeanu.

Una din aceste forme este de a găsi investitori care să investească în aeronave noi și în servicii mai bune, a afirmat Grindeanu, subliniind că acest demers este esențial pentru îmbunătățirea calității serviciilor oferite de Tarom.

Grindeanu a mai menționat că Guvernul speră să primească acordul Comisiei Europene pentru un ajutor financiar către Tarom, discutat de aproximativ trei ani, dar a subliniat că acesta este doar un prim pas. El a exprimat speranța că, în următoarea perioadă, vor fi găsite soluții adecvate pentru ca Tarom să revină pe un trend ascendent și să devină mai competitivă pe piața aviatică.

tarom
Tarom SURSA FOTO: Dreamstime

Premierul, vizită de lucru în Qatar

Amintim că, premierul Marcel Ciolacu a avut o vizită de lucru de două zile în Qatar, pe agenda întrevederilor aflându-se dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții în valoare de 15 miliarde de euro.

Prim-ministrul a fost însoţit în vizita sa de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, preşedinte ANCOM, Valeriu Zgonea, preşedinte ANSVSA, Alexandru Bociu, preşedintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, directorul Portului Constanţa, Mihai Teodorescu.