Sorin Minea a făcut declaraţia ca reacţie la actul normativ adoptat marţi de Plenul Camerei Deputaţilor.
"Nu are nicio legătură cu risipa, îi atinge mai mult pe comercianţi care vor încerca să ia banii de la noi, dar când vrei să faci un lucru bun cu forţa asta îţi iese. În loc să ia Legea 150/2016 (care modifică şi completează Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare n.r.) să o modifice, să o facă aplicabilă, scot pe bandă tot felul de cretinisme. Din punctul meu de vedere legea cu risipa alimentară este forţată, greşită şi are încă foarte multe lucruri neclare. S-ar putea să aducă mai multe prejudicii decât avantaje", a precizat Minea.
Potrivit sursei citate, anumite prevederi din lege au probleme foarte mari, pentru că "apare ca o afacere" în contextul în care TVA este deductibil, dar în acelaşi timp se returnează 3% din valoare şi firmele care iau produsele pot ulterior să le vândă.
"Ne deranjează foarte mult faptul că apare ca o afacere în toată treaba asta. E deductibil TVA, este o chestie foarte corectă, dar în acelaşi timp se returnează 3% din valoare şi firmele care le iau pot să le vândă cu 25% mai scump. Păi, e donaţie sau e vânzare? De asemenea, trebuie să vorbim şi de cele trei zile înainte de expirare. Să lăsăm la o parte că sunt produse care au două-trei zile tot termenul de expirare, dar s-ar putea ca cei care plătesc să fie procesatorii. Un al treilea lucru a fost că i-am rugat să nu se regăsească şi produsele de origine animală deoarece sunt foarte problematice. Recent, la banca de alimente, cum se cheamă în Franţa, a fost un caz major de salmoneloză. E foarte riscantă şi am înţeles că vor fi vândute şi în magazine specializate pentru oameni săraci. Mie mi se pare o chestie foarte ciudată. Va fi foarte greu de gestionat", a adăugat şeful Romalimenta.
Acesta a precizat că deocamdată nu pot fi estimate costurile şi nici impactul social odată cu implementarea acestei legi.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi proiectul de lege privind diminuarea risipei alimentare.
"În sensul prezentei legi, prin risipă alimentară se înţelege situaţia în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării şi sunt distruse, conform legislaţiei în vigoare. Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligaţi să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare", prevede proiectul de lege.
Aceste măsuri, conform ierarhiei de prevenire a generării deşeurilor alimentare, sunt: măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia, comercializarea, ajungând până la consumatorul final, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare; măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, conform legislaţiei în vigoare; măsuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei – limită de consum, către entităţi, devenite operatori din sectorul agroalimentar, ca urmare a înregistrării la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu obligaţia respectării prevederilor legale cu privire la condiţiile de igienă, inclusiv cerinţele privind temperatura pe perioada depozitării şi transportului precum şi la etichetarea corespunzătoare.
Direcţionarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei – limită de consum, provenite din donaţii sau sponsorizări, se face către operatorii din sectorul agroalimentar prevăzuţi în lege, acestora fiindu-le interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alţi operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final, prevede actul normativ.
Potrivi actului normativ, asociaţiile şi fundaţiile care funcţionează în baza Ordonanţei Guvernului 26/2000, precum şi întreprinderile sociale care funcţionează în baza Legii 219/2015, care devin operatori în sectorul agroalimentar, pot comercializa alimentele aflate aproape de expirarea datei – limită de consum dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul asistenţei sociale.
Încălcarea prevederilor acestei legi constituie contravenţie, dacă nu întruneşte condiţiile unei infracţiuni, şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 1.000 lei şi 6.000 lei. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.
Zeci de ONG-uri au cerut luni grupurilor parlamentare şi deputaţilor neafiliaţi prezenţa la vot, marţi, în vederea întrunirii cvorumului necesar şi aprobării unui proiect de lege privind diminuarea risipei alimentare, potrivit unui comunicat al Asociaţiei MaiMultVerde.
"Considerăm această propunere legislativă – ce va reglementa, printre altele, modalităţile de redistribuire a surplusului alimentar spre consumul uman, hrana animalelor, producţia de compost sau bio-combustibili – un instrument indispensabil în combaterea risipei alimentare în România, în contextul în care, conform estimărilor unor studii europene citate recent de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, ţara noastră este responsabilă pentru 2,55% din totalul de 100 de milioane de tone de hrană risipite anual de ţările uniunii. Raportată la populaţia actuală a României – 19.800.000 persoane rezidente – rezultă o cantitate de hrană risipită de 129 kg/persoană/an, ce ne plasează pe locul nouă în Europa în această privinţă", semnalează ONG-urile.
La sfârşitul lunii septembrie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara că umplerea frigiderului cu produse alimentare şi expirarea acestora înainte de a fi consumate a devenit, din păcate, o obişnuinţă la români, recunoscând totodată că şi lui i s-a întâmplat acest lucru. În acest context, ministrul a subliniat că românii trebuie să îşi schimbe comportamentul alimentar.
Potrivit şefului de la Agricultură, în ţările vestice există asociaţii care se ocupă de redistribuirea alimentelor aflate în apropierea termenului de expirare, la preţuri modice, pentru populaţia defavorizată.
"Deja în Vest s-au înfiinţat forme care se ocupă cu redistribuirea alimentelor la preţuri modice pentru pătura săracă a populaţiei, pentru a accesa alimente care sunt în termen de garanţie şi se mai pot consuma. Interesul nostru este să aruncăm cât mai puţin la coşul de gunoi", a subliniat ministrul Agriculturii.
AGERPRES