Sorin Oprescu a contestat pedeapsa de 10 ani și 8 luni: Este mai mult decât pentru unele crime de război

Sorin Oprescu

Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, a depus o plângere împotriva deciziei definitive de condamnare în adresa sa pentru luare de mită, abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat, săvârșite pe vremea când era primar general al Municipiului București. 

Sorin Oprescu, fost șef al Secției Chirurgie a Spitalului Universitar din București și fost edil al Capitalei, a depus în instanță o contestație prin care se plânge că pedeapsa de 10 ani și 8 luni ar fi „absurdă” și „disproporționată”. Acesta consideră că nu este justificat un asemenea termen nici dacă ar fi fost găsit vinovat de „unele crime de război”.

„La emiterea mandatului de arestare european, judecătorul delegat cu executarea de la instanţa de executare are deci obligaţia constituţională şi legală să respecte şi să aplice prioritar Dreptul Uniunii Europene, în concret dreptul la proporționalitatea asprimii pedepsei penale cu gravitatea infracţiunii.

În cauză, este manifest disproporţionat, aberant, absurd, ca, potrivit dreptului român penal substanţial aplicat de instanţa judecătorească penală română de apel, pentru o singură faptă de primire a sumei de 25.000 euro, precedată de o aderare la un grup organizat cu 2 ani înainte şi urmată imediat de plata unei datorii, precum şi pentru o altă faptă cu un prejudiciu de 34 de euro, contestatorului să i se aplice o pedeapsă rezultantă totală de 10 ani şi 8 luni”, a prezentat Sorin Oprescu în contestația depusă, informează Ziare.com.

Oprescu a mai depus o dată o contestație, iar Tribunalul a respins-o

Tribunalul București i-a respins deja o contestaţie în data de 4 august, iar acum dosarul se află la Curtea de Apel București, unde are termen până pe data de 19 octombrie.

Sorin Oprescu a fost condamnat pentru 5 ani și 4 luni de închisoare, iar în apel, în complet de divergență, judecătorii i-au dat 10 ani și 8 luni. Unul dintre judecători a făcut opinie separată cu privire la achitarea fostului edil pentru spălare de bani și abuz în serviciu. Magistrații l-au condamnat, în fond, pentru luare de mită și constituire de grup infracțional organizat.

Pedeapsa totală rezultantă aplicată ar trebui foarte mult redusă

Avocaţii lui Sorin Oprescu cer respectarea dreptului fundamental al omului, menționând că termenul de 10 ani și 8 luni este compatibil cu o pedeapsă pentru o infracţiune de omor.

„Cu titlu de exemplu, o astfel de pedeapsă este compatibilă cu o infracţiune de omor (ucidere cu intenţie) sau de piraterie, dar depăşeşte ca nivel de asprime pedeapsa ce poate fi aplicată pentru o infracţiune precum cele de sclavie, trafic de persoane, trafic de minori, tortură, viol, tâlhărie (furt prin violenţă, inclusiv prin folosirea de arme), transmiterea intenţionată a virusului HIV, falsificare de monede sau unele crime de război.

Este evident că, pentru a respecta dreptul fundamental al omului la proportionalitatea pedepsei cu infracţiunea, pedeapsa totală rezultantă aplicată contestatorului ar trebui foarte mult redusă (în concret, s-ar justifica doar o pedeapsă cu închisoare cu suspendare)”, se arată în documentul citat.