Curtea de Apel București a pronunțat vineri, 13 mai, decizia în cazul dosarului lui Sorin Oprescu. Fostul primar al Capitalei a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare. De ce este acuzat Sorin Oprescu?
UPDATE
Potrivit ultimelor informații, Sorin Oprescu a fugit din țară de acum două săptămâni, prin Vama Giurgiu, conform România TV. Se pare că Sorin Oprescu s-ar afla în Austria, unde locuiește fiul său.
Știre inițială
Curtea de Apel București a pronunțat vineri, 13 mai, decizia în cazul dosarului lui Sorin Oprescu. El a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare.
Decia judecătorilor privește dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la Bogdan Popa, fostul director al Administraţiei Cimitirelor. Din informațiile rezultate din anchetă, bani au provenit din acte de corupţie.
Sentinţa în dosar ar fi trebuit dată în luna aprilie 2021. Atunci, două judecătoare din complet nu putut ajunge la un acord, și astfel a fost adus un al treilea judecător.
Dezbaterile în proces au fost reluate de la zero.
Ultimul termen al procesului a avut loc în octombrie 2021.
Pe 13 mai 2019, Sorin Oprescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.
Atunci, decizia a fost atacată atât de Sorin Oprescu, care a solicitat să fie achitat. Tot atunci, procurorii DNA, au cerut o pedeapsă mai mare.
Minuta de ședință
În temeiul art.421, punctul 2, litera a, Cod procedură penală, admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţia – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de apelanţii-intimaţi-inculpaţi Oprescu Sorin-Mircea, Popa Cornel-Bogdan, Stanca Cristian, Constantinescu Mircea-Octavian, Petroi-Avasiloae Ruxandra-Mihaela, Şupeală Florin, Albu Romeo, Niţă Ion şi Bengalici Claudiu împotriva Sentinţei penale nr.807/13.V.2019, din care face parte integrantă Încheierea de şedinţă din data de 14.V.2019, de îndreptare eroare materială, ale Tribunalului Bucureşti – Secţia I-a penală, din Dosarul nr.42389/3/2015.
Desființează, în parte, sentinţa penală şi, rejudecând pe fond:
Constată că, prin încheierile de şedinţă din data de 24.III.2021 și din data de 21.I.2022, în complet de divergenţă, în majoritate, s-a dispus schimbarea de încadrare juridică față de apelanții-intimați-inculpați Oprescu Sorin-Mircea, Popa Bogdan-Cornel, Stanca Cristian, Constantinescu Mircea-Octavian, Albu Romeo, Niţă Ion și Bengalici Claudiu.
I. Descontopeşte pedeapsa rezultantă principală de 5 ani şi 4 luni închisoare, cu pedeapsa rezultantă complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art.66, alin.1, literele a, b şi k, Cod penal, pe durata de 3 ani, şi cu pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului aceloraşi drepturi, prevăzute de art.66, alin.1, literele a, b şi k, Cod penal, aplicate inculpatului Oprescu Sorin-Mircea, repunând, în individualitatea lor, pedepsele de 4 ani închisoare, cu pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art.66, alin.1, literele a, b şi k, Cod penal, pe durata de 3 ani, de 1 an închisoare, cu pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art.66, alin.1, literele a, b şi k, Cod penal, pe durata de 3 ani, şi de 3 ani închisoare, cu pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art.66, alin.1, literele a, b şi k, Cod penal, pe durata de 3 ani.
În temeiul art.367, alin.1, alin.2 şi alin.3, Cod penal, condamnă pe inculpatul Oprescu Sorin-Mircea la pedeapsa de 6 ani şi 6 luni închisoare, pentru comiterea infracțiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, în variantă agravată.
În temeiul art.67, alin.2, Cod penal, aplică pedeapsa complementară a interzicerii exercițiului drepturilor prevăzute de art.66, alin.1, literele a, b și k, Cod penal, pe durata de 5 ani.
În temeiul art.65, alin.1, Cod penal, aplică pedeapsa accesorie a interzicerii exercițiului acelorași drepturi, prevăzute de art.66, alin.1, literele a, b și k, Cod penal.
În temeiul art.289, alin.1, Cod penal, cu aplicarea art.6 din Legea nr.78/2000 şi art.7, litera a din Legea nr.78/2000, condamnă pe același inculpat la pedeapsa de 6 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.
În temeiul art.67, alin.1 și alin.2, Cod penal, aplică pedeapsa complementară a interzicerii exercițiului drepturilor prevăzute de art.66, alin.1, literele a, b și k, Cod penal, pe durata de 5 ani.
În temeiul art.65, alin.1, Cod penal, aplică pedeapsa accesorie a interzicerii exercițiului acelorași drepturi, prevăzute de art.66, alin.1, literele a, b și k, Cod penal.
În temeiul art.297, alin.1, Cod penal, cu aplicarea art.13/2 din Legea nr.78/2000, art.75, alin.2, litera b, Cod penal, raportat la art.76, alin.1, Cod penal şi art.79, alin.3, Cod penal, condamnă pe același inculpat la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În temeiul art.67, alin.1 și alin.2, Cod penal, aplică pedeapsa complementară a interzicerii exercițiului drepturilor prevăzute de art.66, alin.1, literele a, b și k, Cod penal, pe durata de 5 ani.
În temeiul art.65, alin.1, Cod penal, aplică pedeapsa accesorie a interzicerii exercițiului acelorași drepturi, prevăzute de art.66, alin.1, literele a, b și k, Cod penal.
În temeiul art.49, alin.1, litera a din Legea nr.129/2019, condamnă pe același inculpat la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare, pentru comiterea infracţiunii de spălarea banilor.
În temeiul art.38, alin.1, Cod penal, raportat la art.39, alin.1, litera b, Cod penal, contopește pedepsele de 6 ani şi 6 luni închisoare, de 6 ani închisoare, de 3 ani închisoare și de 3 ani şi 6 luni închisoare, astfel că aplică pedeapsa închisorii cea mai grea, și anume pedeapsa de 6 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 4 ani și 2 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 10 ani și 8 luni închisoare.