Curtea de Apel București a luat o decizie în ceea ce privește încadrările juridice în dosarul de corupție al fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu.
Sorin Oprescu are parte o veste fără precedent! Curtea de Apel București a decis vineri, 21 ianuarie
În cursul zilei de vineri, 21 ianuarie, Curtea de Apel București a decis ca încadrările juridice în dosarul de corupție al lui Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, să fie schimbate.
”În temeiul art.386, alin.1, Cod de procedură penală, dispune, din oficiu, schimbarea încadrării juridice a unora dintre faptele penale reţinute prin rechizitoriu, astfel cum a fost îndreptat prin Ordonanţa din data de 1.II.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, din Dosarul nr.181/P/2015: 1. faţă de fiecare dintre apelanţii-intimaţi-inculpaţi Oprescu Sorin-Mircea, Popa Bogdan-Cornel, Stanca Cristian, Constantinescu Mircea-Octavian şi Albu Romeo, din infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, prevăzută de art.367, Cod penal, în infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, în variantă agravată”, arată Curtea de Apel București.
Amintim că instanța care a judecat apelul din dosarul lui Sorin Oprescu anunțase inițial că decizia definitivă va fi anunțată în data de 16 aprilie.
Având în vedere că cele două judecătoare din complet nu s-au înțeles cu privire la sentință, dosarul a fost repus pe rol, pentru a se pronunța decizia definitivă într-un complet de divergență.
Un nou judecător pentru a lua decizia definitivă
Pe acest fond, la rejudecarea cauzei va fi prezent un nou judecător cu scopul de a putea lua o decizie definitivă.
”Respinge, ca neîntemeiată, cererea de schimbare a încadrării juridice, formulată de apelantul-intimat-inculpat Oprescu Sorin-Mircea. Pronunţată în şedinţa publică din data de 21.I.2022. Opinia separată a judecătorului Valentin Mihai, în sensul menţinerii încadrării juridice faţă de apelantului-intimat-inculpat Popa Bogdan-Cornel în infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea îndeplinită ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată, prev. de art.12, litera a din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.35, alin.1, Cod penal (3 acte materiale)”, mai arată Curtea de Apel București.
Amintim că Sorin Oprescu este acuzat de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.
De asemenea, procurorii DNA au cerut admiterea schimbării încadrării juridice în cazul fostului edil, potrivit Articolului 301 din Codul Penal, ce priveşte conflictul de interese.
În plus, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut şi majorarea pedepselor pentru inculpaţii din dosar.