Vila lui Sorin Oprescu din Herăstrău, confiscată de statul român

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a anunțat la începutul lunii august că vila din Herăstrău a fostului primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu, a fost oficial intabulată pe numele statului român.

Această măsură vine ca urmare a unei sentințe definitive pronunțate în dosarul penal în care Oprescu a fost condamnat.

Imobilul confiscat este situat în Municipiul București, pe strada Herăstrău nr. 42, Sectorul 1, și constă din:

  • Teren intravilan cu suprafață de 340,64 mp
  • Construcție S+P+E cu suprafață construită la sol de 118,91 mp

Dreptul de proprietate asupra acestui bun imobil a fost intabulat pe numele Statului Român în baza sentinței penale nr. 807/13.05.2019, pronunțată de Tribunalul București în dosarul nr. 42389/3/2015 și devenită definitivă prin decizia penală nr. 575/13.05.2022 a Curții de Apel București, transmite justnews.ro.

Oprescu a fost condamnat definitiv în 2022

Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv în mai 2022 pentru:

  • Abuz în serviciu
  • Trafic de influență
  • Luare de mită
  • Constituire de grup infracțional organizat

Aceste pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă principală de 10 ani și 8 luni de închisoare.

S-a decis prin condamnare confiscarea extinsă a bunurilor

Prin hotărârea de condamnare, s-a dispus nu doar pedeapsa cu închisoarea, ci și confiscarea extinsă a bunurilor imobile considerate a fi dobândite în urma infracțiunilor comise.

Vila din strada Herăstrău, pe care Oprescu o deținea alături de partenera sa, Adriana Elena Nica, a fost inclusă în această confiscare. Deși Adriana Elena Nica a formulat mai multe cereri în justiție pentru a păstra imobilul, în cele din urmă a fost evacuată la cererea ANAF.

Sorin Oprescu a fugit în Grecia chiar înainte de pronunțarea sentinței definitive. În instanțele din România, el a formulat mai multe căi de atac prin avocații săi, încercând să scape de condamnare pe motiv că faptele s-ar fi prescris în 2021. Judecătorii au respins aceste contestații, concluzionând că termenul general de prescripție a răspunderii penale nu a fost împlinit pentru niciuna din infracțiunile reținute.