Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de procurorii DNA, informează B1 TV. Edilul ar fi fost prins în flagrant luând mită 25.000 de euro.
UPDATE 18.30 Oprescu ar fi primit, în 9 ocazii, între 20.000-30.000 euro să nu dea afară un subaltern reclamat că lua mită
Bucureşti, 6 sep /Agerpres/ – Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ar primit, potrivit unui denunţ de la dosar, în aproape 9 ocazii sume cuprinse între 20.000 şi 30.000 euro ca să nu dea afară un subaltern despre care edilului susţinea că au ajuns la el mai multe reclamaţii că primea mită.
Informaţia apare în referatul prin care DNA solicită Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a lui Sorin Oprescu pentru luare de mită.
"În denunţul formulat la data de 23.08.2015, (…) a învederat, printre altele, ca în anul 2014, având în vedere ca inculpatului Sorin Oprescu, primar al municipiului Bucureşti, i-a reproşat ca au ajuns la el mai multe reclamaţii la adresa (….), în sensul că acesta din urma lua mită. În consecinţă (…..) a convenit cu (…..) şi persoana de încredere a acestuia, să-i dea inculpatului Oprescu o parte din aceasta mită, fără a-şi aminti dacă iniţiativa a fost a lui ori a lui (…..). Cu privire la justificarea remiterii unei părţi din mita primită către Primar, (…..) a arătat ca obiectivul dorit era aceea ca inculpatul Sorin Oprescu să nu îl dea afară, având în vedere reproşarea reclamaţiilor. De atunci, în cca. 9 ocazii, (…..) şi (…..) i-au remis inculpatului Oprescu sume cuprinse între 20.000 ţi 30.000 euro", se arată în document.
În ceea ce priveşte modul în care aveau loc remiterile, denunţătorul a arătat că împreună cu o altă persoană se deplasau la casa primarului, unde îi lăsau banii, iar acesta din urmă le spunea 'Mulţumesc'.
"(…..) a mai precizat că a încercat o dată să îi spună inculpatului Oprescu de la care dintre contracte provine mita, însă primarul l-a întrerupt repede ('mi-a dat-o scurt') spunându-i că nu îl interesează acest aspect", se menţionează în referat.
De asemenea, într-o declaraţie dată în 28 august, persoane respectivă a învederat că de la începutul anului 2012 consilierii personali ai primarului i-au adus la cunoştinţă că acesta din urmă nu îl mai agreează.
"În consecinţă, a luat legătura cu (…..) , ştiind că aceasta are o relaţie bună cu primarul. Referitor la problemă, aceasta i-a spus că îmi va stabili o întâlnire cu primarul, pe care mi-a şi stabilit-o aproximativ în vara anului 2012 în (…..) , la casa inculpatului Oprescu. La întâlnirea ce a avut loc şi la care au participat cei doi, (…..) l-a întrebat pe acesta care este problema şi dacă vrea să îl dea afară, primarul răspunzându-i, cu aproximaţie, că 'acum ştiu drumul şi să vin acolo pe viitor să discutăm, ori de câte ori este nevoie'. Din exprimarea lui (…..) a dedus că primarul vrea ca (…..) să ceară bani de la contractorii privaţi aflaţi în relaţii cu Palatele Mogoşoaia, drept mită, şi să-i dea şi inculpatului Oprescu o parte din aceşti bani. La o discuţie ulterioară (…..) i-a confirmat că, pentru ca 'să fie bine', trebuie să ia mită de la contractorii privaţi şi să-i ducă şi primarului, iar acesta din urmă nu primeşte decât euro", a susţinut denunţătorul.
Acesta a subliniat că, în consecinţă, de la finalul anului 2012, (…..) a solicitat sume de bani de la contractorii privaţi aflaţi în relaţie contractuala cu C.C.P.B.P.B în numele lui Oprescu şi, din aceeaşi perioadă, a început să dea din aceste sume de bani primarului, remiţându-i 90% din tot ceea ce încasa drept mită.
UPDATE 17.00. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, va fi dus duminică, în jurul orei 19,00, la Tribunalul Bucureşti, unde un magistrat va judeca cererea DNA de arestare preventivă a edilului pentru 30 de zile.
UPDATE ora 15.10. Sorin Oprescu a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei.
UPDATE 14.40: Oprescu, scos din reşedinţa sa şi dus la Primăria Bucureștiului cu duba poliţiei
Primarul Oprescu a fost scos din locuinţa sa de la Ciolpani la finalul percheziţiilor, cu cătuşe la mâini şi cel mai probabil va fi dus să asiste la percheziţiile care au loc la Primăria Capitalei.
De la domiciliul lui Sorin Oprescu anchetatorii au ridicat mai multe cutii cu documente.
Sorin Oprescu va fi prezentat în cursul zilei de astăzi în faţa Tribunalului Bucureşti, cu propunerea de arestare preventivă.
Banii primiţi drept mită de edilul Capitalei Sorin Oprescu au fost găsiţi, o parte, asupra acestuia, iar o altă parte la domiciliul primarului, au declarat surse juridice, citate de Agerpres. Potrivit acestora, seriile banilor găsiţi au fost înregistrate de anchetatori.
UPDATE 13.00: Oprescu ar fi fost filmat în timp ce primea mita
Edilul Capitalei Sorin Oprescu ar fi fost filmat de denunţător în timp ce ar fi primit banii drept mită, au declarat surse judiciare. Totodată, au mai spus sursele citate, primarul general al Capitalei ar fi fost prins de anchetatori în timp ce ieşea dintr-un imobil.
Mai citiți și Averea primarului Oprescu: Obiecte de lux de peste 90.000 de euro
Potrivit DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din municipiul Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.
DNA precizează că, sâmbătă, în baza unei înţelegeri prealabile cu conducătorul unei instituţii publice din subordinea sa şi o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu, a primit de la primul suma de 25.000 de euro din totalul de 60.000 euro pretinşi de cei doi de la un număr de patru denunţători, pentru edilul municipiului Bucureşti.
Citiți și Percheziţii DNA la trei instituții publice din Capitală
Procurorii DNA efectuează duminică percheziţii domiciliare la trei instituţii publice – Primăria Capitalei, Administraţia Cimitirelor şi Centrul Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, în dosarul în care a fost reţinut Sorin Oprescu.
Redăm în continuare comunicatul transmis de Direcția Națională Anticorupție (DNA):
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 06.09.2015, ora 00.33, până la data de 07.09.2015, ora 00.33, a inculpatului OPRESCU SORIN MIRCEA, primar al municipiului Bucureşti, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București.
Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.
Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.
La data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Inculpatului Oprescu Sorin Mircea i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca acesta să fie prezentat, la data de 06 septembrie 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.