În 21 iunie 2012, Vîntu a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la un an de închisoare cu executare, pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă. Ulterior, la începutul lunii decembrie 2012, Comisia de la Penitenciarul Jilava i-a scăzut 33 de zile din pedeapsa primită.
Astfel, omul de afaceri a fost eliberat la termen, pe 1 mai, din Penitenciarul Bucureşti- Jilava.
Conform legii, Sorin Ovidiu Vîntu va fi amprentat, evaluat medical, iar apoi i se vor înmâna biletul de liberare, documentele personale şi, dacă este cazul, bunurile păstrate la cutia de valori. De asemenea, omul de afaceri poate solicita fotocopii de pe actele din dosarul individual, de pe actele medicale, precum şi un referat medical către medicul de familie.
Comisia de eliberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Bucureşti-Jilava a dat aviz favorabil pe 7 februarie în privinţa eliberării lui Vîntu.
Sorin Ovidiu Vîntu şi omul său de încredere, Ion Ilie Cezar, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului General pe 23 mai 2011, fiind acuzaţi că l-au şantajat pe Sebastian Ghiţă.
Potrivit Parchetului, în perioada martie – aprilie 2011, Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar l-au constrâns, prin ameninţare, pe Sebastian Ghiţă să le remită suma de 150.000 de euro ori să accepte denunţarea unui contract cu scopul obţinerii injuste în folosul lor de beneficii materiale, cu consecinţa prejudicierii părţii vătămate.
Fostul manager al postului Realitatea TV Sebastian Ghiţă spunea, pe 7 iunie 2012, la Curtea de Apel Bucureşti, că în perioada în care lucra la această televiziune Vîntu l-a ameninţat şi a făcut presiuni asupra sa pentru a-i plăti suma de 200.000 de euro lunar.
Sebastian Ghiţă a afirmat că Vîntu a continuat să-l ameninţe cu diferite ocazii, inclusiv într-o întâlnire la o benzinărie, iar prezenţa omului de încredere al acestuia, Ion Ilie Cezar, la sediul Realitatea tv era nejustificată şi fără niciun temei.
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe 21 iunie 2012 pe Sorin Ovidiu Vîntu la un an de închisoare pentru şantaj