Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi este audiat pentru favorizarea infractorului. Potrivit unor surse judiciare, Vîntu a fost pus sub acuzare în dosarul fugii din România a lui Nicolae Popa şi a modului în care acesta a fost ajutat să se ascundă în Indonezia.
Poliţişti şi procurori ai Parchetului General au descins, în această dimineaţă, acasă la patronul trustului Realitatea Media Sorin Ovidiu Vîntu, la Liviu Luca, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere Petrom, Octavian Ţurcan şi Alex Stoian. În acest moment, descinderile continuă
Cei patru urmează să fie audiaţi în legătură cu fuga din ţară a lui Nicolae Popa, condamnat definitiv în dosarul FNI, şi modul în care acesta a fost ajutat cu bani să rămână în Indonezia.
Cetăţeanul moldovean Octavian Ţurcan i-ar fi transferat bani în Indonezia lui Nicolae Popa.
Tot azi au loc percheziţii în zece locaţii şi sunt audiate mai multe persoane în cazul Nicolae Popa, fostul director Gelsor, pentru care autorităţile române au solicitat extrădarea din Indonezia, unde a fost capturat.
„Locotenentul lui Vîntu”, arestat
În decembrie anul trecut, Nicolae Popa, unul dintre apropiaţii lui Sorin Ovidiu Vîntu, a fost arestat în Indonezia, după ce a fost căutat aproape nouă ani de autorităţile române.
Popa este acuzat şi a fost judecat în lipsă pentru delapidare şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.
Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. În 1998, în calitate de director general al SVM GELSOR SA şi-a însuşit din depozit 65.359 actiuni emise de SC INDUSTRIAL EXPORT SA la valoarea de 25.376 lei/acţiune, care aparţineau Sov Invest şi erau administrate de GELSOR SA pe care le-a remis unui intermediar în scopul de a fi vândute Băncii Agricole la un preţ de 765.000 lei/buc., prejudiciul adus băncii fiind de aproximativ 50 miliarde lei vechi.
Administratorul firmelor „năşite” de Vîntu
Petromar Resources, care deţine 20 de procente în consorţiul format cu britanicii de la Melrose Resources, este singura societate din România care va explora perimetrele câştigate la Haga, respectiv Muridava şi Cobălcescu. Parte a grupului Upetrom, firma e patronată de Gabriel Comănescu.
EVZ a dezvăluit că acesta a fost administrator la compania Delta Asigurări, patronată de un offshore britanic al cărui reprezentant era Octavian Turcanu, fostul subaltern al lui SOV la Banca Română de Scont. Comănescu a fost administrator şi la defuncta Petromservice, controlată de Liviu Luca şi un offshore despre care presa a scris că ar fi fost controlat de Vîntu.
Melrose Resources s-a aliat în trecut şi cu societatea canadiană Sterling Resources, implicată în scandalul legat de contractul încheiat cu statul român.
Vîntu, printre cei mai bogaţi oameni din România
Sorin Ovidiu Vîntu, născut în oraşul Roman în anul 1955, este unul dintre cei mai bogaţi oameni din România. Cu afaceri în media şi imobiliare, acesta are o avere estimată la 1.200-1.250 milioane euro, confom ultimei ediţii a TOP 300 Capital.
Acesta a devenit cunoscut odată cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, pentru care a şi fost condamnat la trei ani cu suspendare. De numele său sunt legate, direct sau indirect, zeci de firme, dar cel mai important business pe care îl controlează în România este grupul media Realitatea-Caţavencu, care include patru posturi de televiziune, trei posturi de radio, zece titluri de presă scrisă, o agenţie de presă şi o divizie de new-media. Susţine însă că nu el, ci copiii lui sunt proprietarii grupului de presă care i-a adus, la pachet, titulatura de „mogul“ şi antipatia declarată a lui Traian Băsescu
SURSA: EVZ