Senatorul Sorin Roşca Stănescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 2 ani şi 4 luni închisoare cu executare în dosarul Rompetrol. UPDATE Stănescu s-a predat la IPJ Ilfov.
Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani şi patru luni închisoare în dosarul Rompetrol, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a primit doi ani şi opt luni cu executare.
Sorin Roşca Stănescu a primit un an de închisoare pentru utilizarea de informaţii privilegiate şi doi ani pentru constituire a unui grup infracţional organizat. La pedeapsa rezultată s-a adăugat un spor de 4 luni, astfel încât el va executa doi ani şi patru luni închisoare.
Sorin Pantiş a fost condamnat la câte doi ani închisoare pentru complicitate la manipularea pieţei de capital şi constituire a unui grup infracţional organizat, la care s-a adăugat un spor de 8 luni, pedeapsa finală fiind de doi ani şi opt luni.
Celelalte condamnări din dosar: Alexandru Bucşă (fost vicepreşedinte The Rompetrol Group Olanda) – 6 ani cu executare; Petrică Grama (fost director în Ministerul Finanţelor) – 2 ani şi patru luni cu executare; Florin Iulian Aldea (agent de servicii de investiţii financiare) – 5 ani cu executare; Claudiu Simulescu (agent de servicii de investiţii financiare) – 4 ani cu executare; Cerasela Rus – 3 ani cu suspendare, Victor Eros – 2 ani cu suspendare; Paul Miclăuş (fost vicepreşedinte CNVM) – 2 ani cu suspendare, Gabriela Victoria Anghelache (fost preşedinte CNVM) – 3 ani cu suspendare, Irina Popovici – 3 ani cu suspendare, Elena Albu (fostă şefă a Corpului de Control al CNVM) – achitată.
Instanţa a dispus încetarea procesului penal în cazul lui Dinu Patriciu, ca urmare a decesului acestuia. De asemenea, judecătorii au lăsat nesoluţionată latura civilă.
Tot pe latură civilă, instanţa i-a obligat pe Alexandru Bucşă, Petrică Grama şi SC Rompetrol SA să plătească în solidar suma de 58 milioane USD către Ministerul Finanţelor Publice, fiind dispuse măsuri asigurătorii pentru recuperarea acestei sume. Instanţa a respins cererea DIICOT de confiscare a sumei de 9 milioane euro de la Florin Aldea.
Decizia este definitivă.
Iniţial, toţi inculpaţii din acest dosar au fost achitaţi în anul 2012 de Tribunalul Bucureşti, însă Curtea de Apel a admis marţi apelul declarat de DIICOT.
La 8 septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârşirea a şapte infracţiuni: delapidare, spălare de bani, asociere la săvârşirea de infracţiuni, manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, dezvăluire de informaţii privilegiate, spălare de bani şi iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.
Procurorii susţin că, în calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu şi-a însuşit, în mod repetat, în perioada septembrie 1999 – noiembrie 2001, suma de 85 de milioane USD izvorâtă din Acordul EPSA şi cuvenită bugetului de stat şi pe care a traficat-o în interesul Rompetrol Internaţional Ltd şi The Rompetrol Group BVB Olanda.
În rechizitoriul Parchetului, se arată că Dinu Patriciu a transferat în mod succesiv fondurile SC Rompetrol SA, în suma de 85 de milioane USD, pe care le administra în baza Acordului EPSA, prin încheierea de contracte de cesiune de creanţe, împrumut şi novaţie între firmele din cadrului grupului Rompetrol, cu intenţia de a ascunde şi disimula originea ilicită a acestora.
Potrivit anchetatorilor, Dinu Patriciu s-a asociat cu Philip George Stephenson, Alexandru Bucşă, Petrică Grama şi John Hamilton Works în vederea săvârşirii infracţiunilor de delapidare şi spălare de bani.
Dinu Patriciu, în calitate de reprezentant al grupului Rompetrol, a organizat şi coordonat operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA (cu simbol RRC), prin intermediul unor conturi aparţinând unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, în scopul influenţării şi menţinerii unui nivel artificial al preţului de deschidere şi tranzacţionare. AGERPRES