Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că Legea vaccinării trebuie să fie o prioritate în prezent şi a susţinut necesitatea unei campanii pro-vaccinare, având în vedere faptul că lunar 20.000 de părinţi refuză să îşi imunizeze copiii.
"Pot să vă spun că Ministerul Sănătăţii a iniţiat o campanie de vaccinare antirujeolică şi în fiecare lună 20.000 de părinţi refuză să îşi vaccineze copiii. Am întrebat siderată: în fiecare lună sau într-un interval de timp? Mi s-a spus: în fiecare lună. Cred că în acest moment Legea vaccinării trebuie să fie o prioritate pentru noi. Cred că nu am făcut campanii suficient de agresive pentru a putea convinge părinţii cât de benefică este vaccinarea. În aceste condiţii, cred că liberul arbitru nu ar trebui să funcţioneze când este vorba de sănătatea copiilor şi spun cu foarte mare responsabilitate. Va trebui să avem o discuţie deschisă, o campanie pro-vaccinare. Producătorii ar trebui să aibă campanii care să spună cât de benefică este vaccinarea şi că aceste vaccinuri nu au efecte negative. (…) Legea este în Parlament, la Camera Deputaţilor. Am discutat cu cei din Comisia de sănătate de acolo şi vom avea o discuţie din nou cu toţi actorii implicaţi în această zonă, o discuţie foarte francă şi foarte clară", a afirmat ministrul luni seara pentru Antena 3.
Referindu-se la vaccinul antigripal, Sorina Pintea a spus că acesta a ajuns în toată ţara, însă, din păcate, oamenii nu vor să se imunizeze.
De asemenea, Ministrul Sănătății se va întâlni marţi cu producătorii de medicamente, iar în cazul în care nu va ajunge la un consens cu aceştia privind imunoglobulinele, va fi declanşat mecanismul de protecţie civilă.
"Am avut o întâlnire pe problema imunoglobulinelor, pe care sunt convinsă că aţi vrut să o ridicaţi în această seară. Mâine la sediul Agenţiei Naţionale a Medicamentului am o întâlnire cu producătorii. Dacă nu reuşim să ajungem la un consens, vom declanşa mecanismul de protecţie civilă. Voi informa primul-ministru, vom face tot ceea ce trebuie astfel încât pacienţii să aibă aceste medicamente. În aceste moment avem stocuri care nu ne ajung. Aprovizionarea nu merge cum ar trebui. (…) Astăzi am înţeles exact ce se întâmplă. Pe de altă parte, este şi vina producătorilor, care chiar dacă au beneficiat de eliminarea taxei de clawback, suspendarea pe o perioadă de doi ani de zile, nu au făcut nimic pentru noi. Au notificat că nu vor mai aduce imunoglobulinele, dar atât. Nimeni nu i-a mai sancţionat şi nu i-a mai întrebat nimic. Voi avea o întâlnire cu dânşii mâine", a afirmat Pintea.