Soros a finantat trei mii de proiecte

3.200 de activitati rurale au fost finantate pana acum din fonduri Soros prin Centrul de Dezvoltare Economica (CDE): "o gama surprinzator de diversificata, de la activitati agricole planificate - achizitii de seminte, ingrasaminte, combustibili, masini si utilaje agricole si de irigatii) - pana la transporturi locale, capital de lucru pentru mici activitati comerciale, ateliere si unelte pentru mici mestesugari, agroturism - transmite Ager Press, agentia PR pentru CDE. Programul se deruleaza in

3.200 de activitati rurale au fost finantate pana acum din fonduri Soros prin Centrul de Dezvoltare Economica (CDE): „o gama surprinzator de diversificata, de la activitati agricole planificate – achizitii de seminte, ingrasaminte, combustibili, masini si utilaje agricole si de irigatii) – pana la transporturi locale, capital de lucru pentru mici activitati comerciale, ateliere si unelte pentru mici mestesugari, agroturism – transmite Ager Press, agentia PR pentru CDE.
Programul se deruleaza in 38 de localitati rurale din patru judete: cinci localitati in Calarasi, opt localitati in Dambovita, 12 in Iasi si patru in Prahova. Fondurile, in total doua milioane de dolari, provin in principal de la Fondul Soros pentru dezvoltare economica. „Este un fond de tip revolving, adica noi imprumuturi se acorda pe masura ce sunt returnate cele anterioare”, spune Mircea Onita, coordonator de programe CDE.
„Aceste microcredite sunt concepute sa raspunda rapid unor oportunitati si nevoi de moment. Daca un mic fermier constata ca seceta ii distruge recolta si vrea sa isi cumpere un echipament de irigatii, nu-i este de nici un folos un credit pe care banca il aproba si acorda peste o luna sau doua. In cazul nostru, procesul dureaza doua-trei zile”, adauga Mihai Duran, coordonatorul programului de microfinantare rurala din partea CDE. De la lansarea programului, in decembrie 1998, CDE a acordat credite in valoare de doua milioane de dolari, cu o medie a imprumutului de 600 de dolari.
Un imprumut poate ajunge pana la 2.000 de dolari, iar returnarea banilor se va face in maximum un an. Spre deosebire de un credit bancar obisnuit, nu sunt solicitate garantii colaterale, active, fizice sau financiare. In plus, nu se impune nici un fel de cota de cofinantare a proiectului din partea intreprinzatorului. „Costurile sunt foarte scazute pentru beneficiar: 6% din valoarea microimprumutului”, mai spun reprezentantii CDE. Acordarea efectiva a banilor se face de catre Banc Post, dar asupra acordarii lor decid exclusiv comitele de creditare coordonate de CDE.
„In fiecare localitate in care lucram exista o asociatie informala, respectiv un comitet de imprumut care decide impreuna cu noi asupra fiecarui credit in parte”, explica Mihai Duran, coordonator de program. Cei interesati vor contacta asociatia informala din localitatea lor, in cele 38 de comune sau sate. Exista cazuri in care un singur intreprinzator a luat pana la trei credite succesive.    

Programe CDE inrudite

Training si consultanta. CDE organizeaza seminarii pentru: pregatirea, inceperea si dezvoltarea planificata a activitatilor; managementul afacerilor, planificare financiara si marketing, accesul la resurse financiare. Specialistii CDE acorda consultanta pentru: managementul companiilor private mici si mijlocii, planificare financiara, sprijin in elaborarea propunerilor de creditare CDE, consultanta tehnica privind echipamentele, materiale, procese si tehnologii aferente sectoarelor productive de interes pentru intreprinzatorii particulari.
Centre pentru informatii de piata.
Functioneaza pentru clientii microfinantarilor rurale. Completarea activitatilor de creditare cu cele de asistenta in afaceri sprijina dezvoltarea comunitatilor asistate. Contat CDE: 01/ 212.11.01,
e-mail: info@cde.ro; www.ced.ro