Grecia încă se confruntă cu pericolul de a inta într-o „spirală a morţii”, deoarece costul ataşat pachetului de ajutor extern pregătit de liderii zonei euro este prea mare, a declarat miliardarul George Soros, citat de Bloomberg.

„Deşi este mai bine decât ceea ce oferă acum piaţa, este încă (un cost – n.r.) relativ ridicat. Este o chestiune de solvenţă. Dacă începi să percepi dobânzi foarte mari, la fel de ca piaţa, anticipând solvenţa, poţi fi împins către insolvenţă”, a arătat Soros la un eveniment organizat marţi seară la Londra de The Economist.

Miniştii Finanţelor din zona euro au aprobat, la sfârşitul săptămânii trecute, un pachet de ajutor extern de 30 de miliarde pentru Grecia, care ar fi acordat în acest an sub forma unor împrumuturi pe trei ani cu o dobândă de 5%, dacă statul elen ar solicita activarea iniţiativei.

Dobânda este mai redusă decât costurile de finanţare cu care se confruntă Grecia pe pieţe, însă mai ridicată decât ratele percepute în mod normal pentru împrumuturi către state din zona euro, şi a fost aleasă pentru a reda încredere investitorilor că statul elen se poate finanţa în condiţii normale.

Acest pericol continuă să existe

Soros subliniază însă că „o dobândă mai îngăduitoare” ar ajuta Grecia să-şi îndeplinească necesarul de finanţare.

„Dacă nu reuşesc, atunci trebuie să strângă şi mai mult cureaua, ceea ce înseamna că veniturile din taxe scad şi economia se duce şi mai rău la fund, şi atunci se intră într-o spirală a morţii. Acest pericol continuă să existe”, a avertizat reputatul investitor.

Guvernul elen a reuşit ieri să încheie cu succes o licitaţie de titluri de stat care s-a bucurat de cerere masivă din partea investitorilor şi a adus statului fonduri la dobânzi mai avantajoase decât cele de 6-7% plătite în ultimele luni din cauza crizei fiscale.

Randamentul obligaţiunilor de stat ale Greciei a scăzut marţi cu până la 0,45 puncte procentuale, închizând şedinţa bursieră la 6,03%.

„Argumentul din spatele voinţei politice de a salva Grecia este că urmările ieşirii statului elen din zona euro ar conduce la dezintegrarea zonei euro. Dezintegrarea euro ar reprezenta un pas mare către dezintegrarea Uniunii Europene”, a afirmat Soros.

Grecia a avut anul trecut un deficit bugetar uriaş, cel mai mare din UE, de 12,9% din PIB, în timp ce datoria publică depăşeşte 120% din PIB.

SURSA: Mediafax