Viitorul Executiv britanic va trebui să decidă cum va folosi cursul valutar pentru a ajuta economia, consideră investitorul George Soros. Următorul Guvern al Marii Britanii, care va fi format după alegerile din 6 mai, ar trebui să hotărască dacă va permite o devalorizare suplimentară a lirei sterline, pentru a reechilibra şi susţine revenirea economică, potrivit investitorului George Soros. Marea Britanie are "mult spaţiu pentru a se folosi de ajustări a
Viitorul Executiv britanic va trebui să decidă cum va folosi cursul valutar pentru a ajuta economia, consideră investitorul George Soros.
Următorul Guvern al Marii Britanii, care va fi format după alegerile din 6 mai, ar trebui să hotărască dacă va permite o devalorizare suplimentară a lirei sterline, pentru a reechilibra şi susţine revenirea economică, potrivit investitorului George Soros.
Marea Britanie are „mult spaţiu pentru a se folosi de ajustări ale cursului de schimb ca un mod de a ajusta economia” în comparaţie cu alte state care utilizează moneda unică, a explicat Soros citat de Bloomberg.
„Aceasta este o întrebare la care trebuie să răspundă următorul guvern. El are o serie de opţiuni, deprecierea monedei fiind una dintre acestea”, apreciază investitorul.
Marea Britanie poate ajusta cursul, deoarece a rămas în afara zonei euro
Lira sterlină a pierdut 25% din 2007, ceea ce a făcut ca bunurile de export să fie mai ieftine în străinătate. Factorii de decizie de la Banca Angliei mizează pe slăbiciunea lirei pentru a susţine revenirea şi stabilizarea economiei, într-un moment în care naţiunea se confruntă cu un deficit bugetar record.
„Întrebarea acum este, dacă reduci deficitul bugetar şi te împrumuţi mai puţin, poţi să menţii rata de schimb şi să creşti ratele dobânzilor”, a spus Soros, care a adpugat că „Marea Britanie are posibilitatea de a permite o ajustare a cursului de schimb, deoarece a rămas în afara zonei euro”.
Soros a devenit celebru în 1992, când se zice că a făcut 1 miliard de dolari în urma unui pariu împotriva lirei sterline. În ianurie 2009, luna în care lira a atins un minim de 1,3506 dolari/liră, Soros a recunoscut că are poziţii împotriva lirei (paria pe depreciere – n.r.), deşi „raportul risc-câştig nu mai era clar” după ce cursul a coborât sub 1,40 dolari/liră.
La închiderea sesiunii de vineri de la Londra, lira sterlină se tranzacţiona la 1,5367 dolari/liră.