Soros îl critică dur pe Trump: un ‘ucenic-dictator’ care va eşua în mandatul său

Miliardarul american George Soros, foarte ostil faţă de Donald Trump, l-a criticat dur pe noul preşedinte al SUA cu doar câteva ore înainte de învestirea acestuia.

Soros l-a catalogat pe Trump drept un „ucenic-dictator” care va eşua în mandatul său, va submina influenţa Washingtonului în lume şi va genera un război comercial, relatează AFP, conform digi24.ro.

„Nici nu se aştepta să câştige (alegerile n.r.), a fost surprins şi el, era ocupat cu promovarea propriei mărci (…) şi doar după ce a fost ales a început să se gândească serios la ce va face. Va eşua (în mandatul său n.r.), pentru că ideile sale sunt contradictorii în esenţă”, a spus Soros, menţionând că „membrii anturajului lui Trump vor susţine interese divergente”.

George Soros a pierdut aproape 1 miliard de dolari după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA, după cum a relatat The Wall Street Journal.

Investitorul în vârstă de 86 de ani a făcut mutări prudente pe pieţe înainte de alegerile din noiembrie 2016 şi a devenit şi mai rezervat după triumful surprinzător al lui Trump. Pe moment, atitudinea lui Soros s-a dovedit a fi greşită, bursa crescând cu circa 9% în ultimele două luni. 

Soros Fund Management are circa 250 de traderi care gestionează fonduri de circa 30 miliarde de dolari. Soros şi-a asumat un rol mai activ în companie, anticipând turbulenţe în China şi Uniunea Europeană, au indicat surse apropiate investitorului. 

În ultimii ani, George Soros, nr. 23 în clasamentul Forbes al celor mai mari averi, a promovat şi susţinut financiar cauze liberale şi l-a criticat vehement pe Trump anul trecut, în timpul campaniei electorale prezidenţiale din SUA. Miliardarul ar fi donat 7 milioane de dolari principalului grup de susţinere a Partidului Democrat, Priorities USA Action, şi alte 2700 de dolari – nivelul maxim permis de lege – campaniei lui Hillary Clinton. El a finanţat de asemenea cu 5 milioane de dolari un alt astfel de "super-comitet de acţiune politică" ce viza mobilizarea latino-americanilor şi a altor imigranţi în speranţa de a opri ascensiunea lui Trump. 

Totuşi, per total, fondul lui Soros a înregistrat o creştere anuală de 5%, menţionează Wall Street Journal. 

Miliardarul George Soros a făcut joi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, o serie de previziuni, scrie Agerpres.

"În momentul de faţă, incertitudinea este maximă şi de fapt incertitudinea este duşmanul investiţiilor pe termen lung, aşa că nu cred că pieţele se vor simţi prea bine", a declarat el pentru Bloomberg News la un dineu din cadrul evenimentului. 

Alte aserţiuni ale lui Soros, citate de Reuters: * Europa nu se va dezintegra. Atât Rusia, cât şi China au nevoie de Europa pentru propriile lor scopuri economice. * Pentru pieţe, dereglementarea şi reducerea taxelor, promovate de republicanii aflaţi la putere în SUA, reprezintă "un vis devenit realitate". * Trump ar fi un dictator, dacă ar putea. El va scinda America şi se va opune tuturor celor care nu sunt de acord cu el. * Anul 2016 a fost un dezastru, cu Brexit-ul şi alte alegeri din Europa. Uniunea Europeană a devenit prea complicată, iar oamenii se simt îndepărtaţi. Elitele politice trebuie să-şi recunoască responsabilitate pentru ruperea UE; dacă aceasta va avea loc, consecinţele vor fi groaznice. * Brexitul va fi un proces îndelungat, "un divorţ amar". Premierul britanic Theresa May nu va rezista multă vreme în funcţie. * Preşedintele Trump va face China mai acceptabilă ca lider al comunităţii naţionale, mai mult decât ar putea face asta chinezii înşişi. Războiul comercial declanşat de Trump ar putea apropia Europa de Asia. China va riposta dacă Trump acuză Beijingul de manipularea cursului * China nu a reuşit să-şi modifice modelul de creştere economică şi probabil nu va reuşi nici în următorii doi ani. 

În ceea ce priveşte societăţile deschise, pe care le promovează în întreaga lume, Soros si-a exprimat speranţa că oamenii care cred în ele se pot uni şi pot să-şi apere principiile. Preşedintele chinez Xi Jinping nu se numără printre aceştia; el ar dori o societate mai închisă în China, iar următorii doi ani vor fi decisivi în această privinţă.