Despre cunoscutul om de afaceri şi investitor Goerge Soros, multe voci spun că ar fi ”regizorul” atacului împotriva Greciei şi a altor economii slabe din zona euro. Care este motivul?

De la începutul crizei din Grecia, George Soros a ieşit de câteva ori cu declaraţii foarte acide la adresa zonei euro şi a Greciei, ideile de bază fiind că Grecia poate intra „într-o nouă spirală a morţii” sau că zona euro s-ar putea confrunta cu alte probleme, mai mari decât cea avută cu Grecia.

Grecia încă se confruntă cu pericolul de a intra într-o „spirală a morţii”, deoarece costul ataşat pachetului de ajutor extern pregătit de liderii zonei euro este prea mare, a declarat miliardarul George Soros, citat de Bloomberg. Acest lucru era afirmat de Soros în momentul în care se vorbea despre un pachet de doar 30 de miliarde de euro pentru Grecia, şi nu de 110 miliarde ca în prezent.

„Dacă nu reuşesc, atunci trebuie să strângă şi mai mult cureaua, ceea ce înseamna că veniturile din taxe scad şi economia se duce şi mai rău la fund, şi atunci se intră într-o spirală a morţii. Acest pericol continuă să existe”, a avertizat reputatul investitor adăugând că „argumentul din spatele voinţei politice de a salva Grecia este că urmările ieşirii statului elen din zona euro ar conduce la dezintegrarea zonei euro. Dezintegrarea euro ar reprezenta un pas mare către dezintegrarea Uniunii Europene”.

George Soros este un investitor care, în 1992, a realizat un profit de un miliard de dolari din speculaţii pe curs, când conservatorii britanici au trebuit să scoată lira sterlină din ERM pentru că nu mai puteau fi capabili să o ţină peste limita de minim admisă.

Acum, Soros Fund Management, fondul de investiţii deţinut de George Soros, a pariat sume enorme pe deprecierea monedei euro, aşa cum scrie presa britanică, pariuri care ar avea câştiguri de milioane de euro, ceea ce explică afirmaţiile investitorului.

Miniştrii Finanţelor din Uniunea Europeană, reprezentanţii FMI şi şefii marilor bănci centrale au elaborat un pachet de intervenţie de urgenţă în valoare de circa 750 miliarde euro (1.000 miliarde de dolari), menit să stabilizeze pieţele financiare, ceea ce a dus la aprecierea semnificativă a monedei euro, care începuse să bată noi recorduri de minim.

DETALII:
Citeşte şi Soros: Grecia poate încă intra într-o „spirală a morţii”
Citeşte şi Soros: „Zona euro se va confrunta cu probleme mult mai mari decât criza din Grecia”