Nouriel Roubini, economist şi fondator al RGE Monitor, a folosit ieri o serie de tweet-uri pentru a chema la acţiune în slăbirea monedei euro.
„Dacă cererea domestică va fi anemică şi slabă în această ajustare fiscală din cauza dezintermedierii  (reorientarea capitalurilor dinspre piaţa intermediată, care este piaţa bancară, spre piaţa titlurilor financiare unde se realizează o finanţare directă n.red.) sectorului public şi privat ai nevoie de o îmbunătăţire a exporturilor nete pentru a restabili creşterea“, scrie Roubini.
„Pentru a vedea o îmbunătăţire a exporturilor nete este nevoie de o monedă mai slabă şi mult mai multe politici monetare uşoare care să împingă deprecierea reală şi nominală, care nu apare acum în zona euro“, mai spune Roubini. „Acesta este unul dintre motivele pentru care vom avea o recesiune  chiar mai severă decât ne aşteptam“.
În timpul unei dezbateri organizată ieri, miliardarul George Soros s-a poziţionat clar în discuţiile pe tema „creştere versus austeritate“.
„Europa este similară cu Uniunea Sovietică în modul în care criza euro are potenţialul distrugerii, subminării Uniunii Europene“, a menţionat acesta.
„Euro subminează coeziunea politică a Uniunii Europene, şi, dacă va continua în acelaşi ritm, ar putea chiar distruge Uniunea Europeană“, a spus Soros. „În criză socială, economică şi morală profundă în care se zbate Europa, putem vedea un proces similar de dezintegrare“. „Poţi creşte din datorii excesive, dar nu te poţi micşora din datorii excesive“, a conchis investitorul.

SURSA: CNBC