Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova-Pitești ar putea fi gata înainte de termen. Nicolae Ciucă şi şeful CNAIR, în control
Nicolae Ciucă a efectuat astăzi o vizită pe șantierul Drumului Expres Craiova-Pitești, unde oficialii au exprimat speranța că Tronsonul 1 va fi finalizat înainte de termenul oficial stabilit pentru anul viitor. Alături de președintele CNAIR, Cristian Pistol, Ciucă a subliniat că, de la momentul finanțării proiectului în 2020 de către guvernul liberal, bugetul pentru infrastructură a înregistrat creșteri constante de 50% anual.
El a subliniat că dezvoltarea infrastructurii este esențială pentru creșterea economică a României.
„Nu e altă soluție decât dezvoltarea infrastructurii pentru a ajuta dezvoltarea economică”, a declarat liderul PNL.
Totodată, în cadrul vizitei, oficialii au discutat și despre Autostrada Craiova – Filiași, anunțând că în acest an va fi desemnat câștigătorul licitației pentru proiectare și execuție, cu planuri de începere a lucrărilor în iarna viitoare.
Drumul Expres Craiova-Pitești reprezintă primul proiect de drum expres din România, beneficiind de o finanțare inițială de aproape 800 milioane lei alocată de guvernul liberal în 2020.
Banii investiţi în infrastructură se vor întoarce multiplicaţi în economia ţării
La rândul său, Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a transmis sâmbătă că fiecare leu investit în infrastructură se va multiplica în economia României de 2,5 ori.
Cristian Pistol a anunțat continuarea unor proiecte de infrastructură rutieră de importanță strategică pentru România, precum și lansarea unor noi inițiative. Printre priorități se numără Drumul Expres Găneasa – Râmnicu Vâlcea – Tigveni, care va lega DEx 12 (Craiova-Pitești) de autostrada A1 (Sibiu-Pitești).
Studiul de Prefezabilitate pentru acest proiect, ce va avea o lungime de peste 100 km, va fi finalizat anul acesta, urmând ca celelalte etape necesare construcției să fie parcurse rapid.
Un alt proiect urgent este autostrada Craiova – Calafat, care va spori importanța strategică și economică a României ca țară dunăreană. De asemenea, proiectele de mare viteză Craiova – Târgu Jiu (110 km) și Filiași – Lugoj (230 km) se află într-un stadiu avansat.
Pentru cinci din cele șase loturi ale drumului Craiova – Târgu Jiu, procedurile de licitație au fost deja inițiate, iar pentru ultimul lot, acestea vor începe săptămâna viitoare.
Semnarea a trei contracte și desemnarea câștigătorului pentru al patrulea contract legat de studiile de fezabilitate pentru drumul Filiași – Lugoj asigură progresul ireversibil al proiectului. Aceste investiții vor consolida economia în regiunea de sud a României în anii următori, contribuind semnificativ la dezvoltarea infrastructurii naționale.
„Fiecare leu investit în infrastructură se va multiplica în economia României de 2,5 ori!
Continuarea actualelor proiecte dar și lansare unor proiecte noi oferă garanția dezvoltării pe termen scurt, mediu și lung.
Dumul Expres Găneasa – Râmnicu Vâlcea – Tigveni este unul dintre obiectivele care trebuie continuate.
Dupa finalizarea anul acesta a Studiului de Prefezabilitate vom parcurge rapid celelalte etape necesare construției lui.
Acest drum expres, cu o lungime estimată de peste 100 km, va asigura o legătură rutieră modernă între DEx 12 (Craiova-Pitești) și A1(secțiunea de autostradă Sibiu-Pitești).
La fel de serios trebuie abordat proiectul autostrăzii Craiova – Calafat, obiectiv care trebuie lansat urgent anul acesta.
Construcția acestui drum de mare viteză ar crește inclusiv importanța strategică și economică a României ca țară Dunăreană.
Aceste proiecte de infrastructură se vor adăuga noilor drumuri de mare viteza Craiova -Tărgu Jiu (110 km) și Filiași – Lugoj (230 km), care au un stadiu mai avansat de evoluție.
Pentru construcția a 5 din cele 6 loturi ale drumului de mare viteză Craiova – Tărgu Jiu (51 km la profil de autostradă si 59 km la profil de drum expres) am început deja procedirile de licitatîe, iar pentru ultimul lot, procedurile vor fi demarate săptămâna viitoare.
Semnarea a 3 contracte și desemnarea câștigătorului pentru cel de al patrulea contract pentru elaborarea studiilor de fezabilitate necesare construcției drumului de mare viteză Filiași -Lugoj, garantează de asemenea parcursul ireversibil al întregului proiect.
Aceste obiective vor contribui în mod cert la consolidarea economiei inclusiv în regiunea de sud a Romăniei în următorii ani.
Am discutat această abordare astăzi la Craiova cu președintele senatului, Nicolae Ionel Ciucă , deputatul liberal Robert Sighiartau și cu secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scriosteanu .
Consider că indiferent de apartenență, oamenii politici au in primul rând obligația să se axeze prioritar pe interesele majore ale României”, a scris Cristian Pistol pe pagina sa de Facebook.