Proprietarii mașinilor parcate neregulamentar pe prima bandă a Șoselei Pantelimon, sensul Morarilor – Esplanada, au avut surpriza ca, după ani buni în care și-au lăsat mașinile sub semnele rutiere care indicau clar „oprirea interzisă”, poliția să le impună respectarea Legii. Cu sau fără voie, de teama amenzilor, șoferii au căutat și, surprinzător pentru mulți, au găsit alte locuri de parcare în zone care nu afectează grav fluența traficului.
Pentru cei care nu cunosc zona este bine de menționat că reabilitarea Șoselei Pantelimon, între Mega Mall și Cora (Esplanada), trebuia să ofere traficului câte trei benzi pe sens, plus o linie de tramvai înierbată, protejată cu o bordură pentru ca mașinile să nu mai poată pătrunde pe spațiul rezervat transportului în comun. Doar că prima bandă a arterei și chiar cea de-a doua, au fost ocupate de mașini parcate „în spic” în ciuda semnalizării corespunzătoare cu indicatoare care interziceau staționarea. Din acest motiv, o distanță de doar vreo trei kilometri putea fi parcursă în minute bune cu o viteză medei de deplasare sub 10 km/h.
De pe 30 noiembrie însă, câteva mașini ale poliției locale au început să patruleze în zonă, iar agenții au informat propietarii mașinilor parcate despre amenzile pe care le riscă parcând mașina neregulamentar. Grație acestei acțiuni, Șoseau Pantelimon a redevenit circulabilă, ca și Șoseaua Iancului – care a trecut prin același proces – cu câteva luni în urmă. Deși mulți s-au plâns deja de acțiunea poliției și de lipsa locurilor de parcare, evidența demonstrează că aceștia au găsit locuri în care să își poată lăsa mașinile, fără a bloca o șosea care asigură accesul inclusiv către Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon și pe care ambulanțele rămâneau blocate minute întregi în traficul infernal.
Plusuri și minusuri
Grație acțiunilor poliției din ultimele zile, cei care circulă pe sensul Morarilor – Cora se pot deplasa fără ambuteiaje, putând observa cu ușurință și pietonii care încearcă să traverseze prin locurile marcate. Inițiativa lăudabilă a autorităților, care par să-și fi amintit că poliția are datoria de a impune respectarea legii și că aceasta din urmă nu este discutabilă, indiferent de condiții, vine însă pe fondul întârzierii enorme a lucrărilor pentru parcarea etajată care trebuia construită la capătul Șoselei Pantelimon, a unei linii de tramvai care nu permite o circulație corespunzătoare din cauza inexistenței unei zone de întoarcere a mijloacelor de transport în comun și a unui proiect-mamut, MegaMall, a cărui construcție a fost permisă de autorități fără evaluarea și realizarea unei infrastructuri corespunzătoare. De altfel, zona marelui centru comercial rămâne un punct în care traficul este, la orice oră, infernal. Lipsa unor spații de parcare dedicate activităților de taxi și mașinile staționate, tot neregulamentar, pe prima bandă între MegaMall și intersecția Șoselei Pantelimon cu bulevardul Chișinău dau mari bătăi de cap șoferilor. Nici la intersecția de la Morarilor situația nu este mai roz, în special din cauza mașinilor parcate ilegal, chiar în fața secției de poliție. Cert este însă că eliberarea marilor bulevarde de mașinile parcate în zone interzise se dovedește o măsură benefică pentru fluența și siguranța circulației.