De câteva luni bune, mai exact de la finalul anului trecut, suntem sufocaţi pur şi simplu de ieşirile publice ale ex senatoarei AUR, Diana Şoşoacă. Unde a fost rost de protest şi de scandal, Şoşoacă nu a lipsit. Nu putea lipsi nici de la ultimul scandal public. Dacă până acum totul a fost pus pe seama dorinţei acesteia de a ieşi în faţă, acum senatoarea a reuşit să redeschidă răni adânci ale câtorva mii de români.
După cum spuneam, de câteva luni bune, de când a intrat în Parlament pe listele AUR, Diana Şoşoacă „şi-a făcut un nume”. Unde e rost de scandal şi de lovit în autorităţi şi în restricţiile impuse de acestea pe timp de pandemie, Şoşoacă şi-a făcut apariţia.
Cu mască sau fără mască, cu motiv sau fără motiv, Şoşoacă a făcut cărare la ministere, în Parlament, peste tot. Dacă era rost de gâlceavă, Diana Şoşoacă nu putea lipsi. A fost înlăturată din AUR, dar scandalul nu a durat prea mult timp. Se pare că George Simion şi Claudiu Târziu au reuşit să o îndepărteze repede pe senatoare şi fără prea multe comentarii şi scandaluri.
Totuşi, senatoarea care ne aduce aminte de Corneliu Vadim Tudor, minus vreo câteva mii de cărţi citite, s-a lipit şi de ultimul scandal. Ortacii din Valea Jiului s-au blocat în mină – ştim prea bine cum e cu ameninţările noi ăştia care nu ne-am născut după ultima ploaie – pentru câteva restanţe financiare.
Şoşoacă a simţit că e rost de expunere publică şi nu a ratat momentul. S-a dus să-i susţină pe ortaci, de parcă avea vreo treabă cu ei. Practic, s-a erijat în noul Miron Cozma, personajul de tristă amintire, cu condamnări penale după faptele din anii 90.
Şoşoacă nu a stat prea mult pe gânduri şi a trecut la binecunoscutele ameninţări. “Dacă nu ne primesc, vin minerii la Bucureşti. I-am ţinut până acum, dar nu mai pot. Nu se mai poate aşa ceva”, a spus Şoşoacă, într-unul dintre catralioanele de live-uri pe facebook făcute acum câteva zile la Ministerul Economiei. Practic, ministrul Claudiu Năsui a driblat-o, nevrând să o vadă şi să o audă şi a trimis-o la un consilier.
Aici este însă rana pe care Şoşoacă a vrut să o deschidă din neştiinţă sau din nepăsare. Nimeni nu va şti dacă e neştiinţă sau nepăsare. Practic, s-a urcat pe neajunsurile unor oameni pentru a ieşi din nou în faţă. Asta ar fi cel mai mic lucru rău pe care l-a făcut. Ţipând însă ca din gură de şarpe într-o instituţie publică şi debitând asemenea enormităţi face o greşeală de neiertat. O prostie este puţin spus.
Probabil este şi neştiinţă şi nepăsare. Câte puţin din toate. Şoşoacă are 45 de ani, iar în timpul evenimentelor reprobabile din anii 90, Mineriadele, avea deja 15 ani. Se presupune că la 15 ani îţi vezi de şcoală, dar ai habar şi de ce se întâmplă în jurul tău. Mai ales că în anii 90 nu aveam nici Netflix, nici 190 de posturi TV, iar internetul şi facebook-ul atât de dragi lui Şoşoacă nu existau.
Şoşoacă, cea care acum se visează noua Miron Cozma, liderul minerilor, ar trebui să ştie ce au făcut ortacii în anii 90. Dacă nu, să ne reamintim acum. Din ciclul dacă doriţi să revedeţi. Nici de asta nu îţi aduci aminte? Aşa era în anii 90 programul TVR imediat după Revelion. Selecţiuni din programul de Revelion cam toate lunile ianuarie şi februarie.
Aşa, deci! Pentru senatoarea Şoşoacă, vaşnica apărătoare a minerilor. Minerii conduşi de „vaşnicul” Miron Cozma au făcut prăpăd în Bucureşti. A fost măcel atunci. Ortacii, atât de oropsiţi acum, că nu li s-au plătit ceva sporuri, sunt urmaşii celor au făcut prăpăd în Bucureşti. Au fost 7 Mineriade sângeroase în anii 90. Să le enumerăm? Să începem cu cele din ianuarie şi februarie 1990 sau cu cea mai dură, cea din 13-15 iunie? Să amintim de cea din 1991 sau de cele din 1999. Cu care să începem şi cu care să terminăm?
Până să cheme minerii în Bucureşti, Diana Şoşoacă ar trebui să aprofundeze atrocităţile pe care le-au comis aceştia în anii 90 în Capitală. Până să se viseze Miron Cozma, Şoşoacă ar trebui să ştie cine a fost Miron Cozma şi de ce a înfundat puşcăria ani de zile.
În memoria sfinţilor din calendarele noi, aşa cum au fost numite victimele Revoluţiei şi Mineriadei din 13-15 iunie 1990 să facem un scurt bilanţ tragic şi sângeros. Nici până acum nu se ştie numărul exact al victimelor minerilor.
Oficial, conform evidenței de la comisiile parlamentare de anchetă, numărul răniților este de 746 iar numărul morților este de șase. Patru morți prin împușcare, un decedat în urma unui infarct și o persoană înjunghiată. Cei de la „Asociației Victimelor Mineriadelor” vorbesc de mult mai multe victime. Există documente, mărturii ale medicilor, ale oamenilor de la cimitirele Domnești și Străulești. Cifra reală a morților ar fi de peste 100, iar nimeni nu a contrazis aceste afirmaţii.
Printre cei 13 inculpați din acest dosar se numără Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Miron Cozma, Adrian Sârbu și Cazimir Ionescu. Lor le sunt aduse acuzații de infracțiuni contra umanității, fapte care se pedepsesc cu închisoare pe viață sau închisoare de la 15 la 20 de ani.
Atunci când îşi aleg pe spatele cui să-şi facă imagine, politicienii ar trebui să mai şi gândească. Nu mult. Două minute ar fi de ajuns. Când îi iei în braţe pe ortaci ar trebui să te gândeşti şi la victimele lor din urmă cu 30 de ani. Dacă nu la cei decedaţi, că na, morţii nu mai votează, ar putea să se gândească măcar la cei schilodiţi şi bătuţi care au reuşit să supravieţuiască brutelor din Piaţa Universităţii. Bine, poate pe Diana Şoşoacă nu o interesează un astfel de electorat. E şi greu să pătrunzi la el. Studenţii de atunci, dintre cei care nu au emigrat, sunt intelectualii din ziua de astăzi care nu s-au regăsit niciodată într-un astfel de politician.