Ovidiu Goga, soțul Sorinei Pintea, a transmis printr-o scrisoare deschisă că starea de sănătate a fostului ministru s-a schimbat radical din momentul în care a fost luată în Arestul Capitalei. Acesta susține că în orice clipă se poate întâmpla ceva grav.
„Începând cu 28 februarie 2020, ziua în care Sorina m-a sunat și mi-a sus că DNA este la ea în birou, viața ei s-a schimbat radical. Pe parte judiciară, desigur că se vor administra probe și se vor aduce argumente de ambele părți, după care instanța se va pronunța, iar viața personală și profesională sperăm să se refacă la un nivel cât mai decent curând. Însă în rău s-a schimbat dramatic viața din punctul de vedere al sănătății ei. Sorina poate păți oricând – dacă reapar sau se intensifică cauzele ce au declanșat dermatomiozita – ceva ireversibil, atât din cauza bolii în sine, cât și din cauza creșterii dozelor în tratament (scăderea puternică a capacității de a respira, afectarea inimii până la imposibilitatea de a mai susține circulația sângelui, infecții generalizate pe fond de imunitate minimă, ajungerea în scaun cu rotile din cauza necrozei mușchilor, imposibilitatea de a se mai hrăni independentă din cauza necrozei esofagului, diabet sever și deces)”, se arată în scrisoare.
Îngrijorat, acesta a dezvăluit și cum se manifestă boala și la ce riscuri este supusă Sorina Pintea dacă nu primește îngrijiri corespunzătoare.
„Și câți medici au expertiză pe o boală care afectează 10 oameni dintr-un milion? Nu e ca un infarct sau cancer în stadiu terminal în care mori subit sau mai ai x luni de trăit. Nu. Dacă nu funcționează tratamentul sau nu îl adaptezi urgent la deteriorări ale situației tale, te stingi pe picioare treptat, până ajungi paralizat, hrănit prin tub și intubat pentru respirație. Asta se poate întâmpla și în 2 – 3 ani. Firește că nu orice medic și, cu atât mai puțin un procuror, un judecător sau un polițist pot observa asta sau își pot da seama că ai început ușor-ușor să aluneci pe panta fără de întoarcere. Sorina poate muri acasă, după ce iese din arestul preventiv, înainte să se pronunțe instanța și nimeni nu va fi vinovat, pentru că nimeni nu va ști”, a scris Goga.
Boala Sorinei Pintea s-a reactivat în momentul arestării
„În fiecare zi din 28 februarie 2020 în arest a început degradarea fizică, pe fondul stresului atât psihic, cât și fizic. A dormit 4 ore în intervalul vineri 28 februarie ora 2.00, moment al nopții în care ia pastila de cortizon zilnic și de la care nu a mai putut dormi în acea noapte a zilei 1 a acuzării – și sâmbătă 29 feburarie ora 21.20. Nu vreau să exagerez și să spun că a avut, poate, o presimțire, dar și când avea insomnii de durere tot mai adormea pe la 6-7 dimineața. Acum nu, s-a dus la serviciu la 7,45 așa nedormită. (…) Iar în boala ei, medicii recomandă regim de 8 ore somn/8 ore activitate/8 ore odihnă, pentru a evita recăderi, reapariții ale simptomelor severe ale bolii”, a menționat Ovidiu Goga.
Ovidiu Goga a mai precizat în scrisoare și că medicilor le este frică să o trateze pe Sorina.
„Conferențiarul, la analiza radiologică a esofagului, i-a chemat efectiv pe gardienii care o însoțeau și le-a spus precipitat ceva de genul, ca să se justifice pentru ce va scrie în foaia Sorinei, să nu aibă cumva reclamații/discuții pe viitor. Tot personalul medical era atât de timorat încât nici nu discutau cu ea și nici măcar nu o priveau, decât fugitiv. Se poate să uiți că ești medic și că trebuie să îți faci datoria față de oricine dacă nu sună cineva înainte să îți atragă atenția în sensul acesta. Eu nu cred”, a mai spus Ovidiu Goga.
Decesul Sorinei Pintea, inevitabil?
Soțul fostului ministru susține că Pintea are foarte puțin șanse de a se recupera sau de a opri decesul.
„Aici, practic, s-a rupt filmul pentru intervenția corectă și la timp pentru evitarea recăderii dermatomiozitei la Sorina. Apoi, fără suportul specialiștilor care îi cunosc istoricul, doamna profesor și colegii ei de la spitalul Sfânta Maria, sănătatea Sorinei s-a înrăutățit rapid și inevitabilul s-a produs, acum este în dermatomiozită cu recădere, care generată fiind de la început, încă din iulie-august, de stres și oboseală, odată ce revine factorul declanșator, atâta timp cât acesta se menține, tratamentul șoc, oricare, are foarte puține șanse de a duce la recuperare sau la oprirea decesului”, a mai susținut Ovidiu Goga.
În plus, Goga terifiat de situația actuală spune că asistă cum este omorâtă soția sa și i se pare incredibil că nu a fost internată până acum, având în vedere condiția precară a acesteia.
„Asist cum este omorâtă soția mea, ceas cu ceas, prin agresivitatea organelor de urmărire penală și teama medicilor de a interveni. Și cât bine a făcut Sorina oamenilor și României! Iar acum nu se găsește un loc în spitalele publice ale României (ea nu a vrut să fie tratată într-un spital privat și nici în străinătate și insistă în acest lucru), pentru Sorina Pintea? (…) Asta s-a întâmplat și se întâmplă cu un om bolnav suspect de o infracțiune, care, întâmplător, a făcut și mult bine românilor și României ca demnitar, ba chiar, paradoxal, a ajutat cel mai mult sistemul medical public, care acum îl respinge de frica DNA sau mai știu eu a cui”, a menționat Ovidiu Goga.
Zeci de oameni în stradă pentru Sorina Pintea. Protest împotriva nedreptății
Situația în care se află Sorina Pintea și nedreptatea la care este supusă a scos poporul în stradă. Joi, zeci de persoane au ieșit în centrul Municipiului Baia Mare, în semn de protest pentru Sorina Pintea. Printre oamenii ieșiți în stradă se află și angajați ai Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, unde fostul ministru a fost director. Soțul și fiul acesteia au participat și ei la protest.
Fiul Sorinei Pintea a spus că ”Trebuie să ne rugăm pentru ea, trebuie să ne luptăm”, în timp ce soțul acesteia a refuzat să facă declarații.
Unul dintre participanții de la protest a declarat că: „Ne exprimăm solidaritatea și susținerea pentru stoparea abuzurilor și a torturii la care este supusă Sorina Pintea. Suntem împotriva a tot ceea ce inseamnă nerespectarea dreptului la o justiție corectă și nu vrem o țară a cărei justiție umilește oameni și le afectează starea de sănătate. Justiția să facă dreptate și atât, nu vrem politică în justiție”.