Instanţa a făcut publice motivele ce au stat la baza eliberării lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a lui Ion Ilie Cezar, cunoscut mai bine sub numele de Nelu Legionaru’, acuzaţi de şantajarea managerului Realitatea TV, Sebastian Ghiţă.

În cazul lui Sorin Ovidiu Vîntu, judecătorii au ţinut cont şi de faptul că acesta este imobilizat într-un scaun cu rotile, ceea ce presupune un efort considerabil, în vederea adaptării la condiţiile de detenţie. Judecătorii au concluzionat că, în pofida "notorietăţii negative" a lui SOV, acesta nu a fost niciodată condamnat definitiv şi irevocabil în vreun dosar, astfel că nu are antecedente penale.

Nelu Legionaru’ nu are, oficial, nici el antecedente penale, deşi a devenit cunoscut opiniei publice la începutul anilor 2000, atunci când plănuia, tot împreună cu Vîntu, asasinarea şefului Serviciului de Informaţii Externe (SIE) de la vremea respectivă, Cătălin Harnagea.

Legionaru’ – notează judecătorii Tribunalului Bucureşti – a fost eliberat şi pentru că desfăşura activităţi licite la momentul comiterii faptei şi… are studii superioare.

"În cauză nu s-au evidenţiat nici date care să justifice menţinerea măsurii excepţionale a arestului preventiv din perspectiva pericolului de sustragere a celor doi inculpaţi de la judecată, executarea pedepsei etc., întrucât, în opinia Tribunalului, acest pericol este infirmat atât de limitele pedepselor pe care cei doi inculpaţi le riscă, dar şi de inconsistenţa probatoriului administrat până la acest moment procesual" – au concluzionat judecătorii.