Schimbarea perspectivei vine după ce compania Vivendi SA a anunţat că a acceptat să achiziţioneze participaţia de 44% deţinută de Vodafone la operatorul francez de telefonie mobilă SFR, pentru 7,95 miliarde de euro (11,3 miliarde de dolari), o parte din bani urmând să fie folosiţi pentru reducerea datoriei Vodafone.

De asemenea S&P a confirmat ratingurile companiei de telecomunicaţii la ‘A minus’, pentru credite pe termen lung, şi ‘A-2’, pentru creditele pe termen scurt.

‘Vodafone intenţionează să utilizeze 4 miliarde de lire sterline din câştigurile nete pentru un program de răscumpărare a acţiunilor şi restul pentru reducerea datoriei nete. Vedem această intenţie, împreună cu estimarea noastră privind o îmbunătăţire a performanţei operaţionale în anul financiar care se încheie la 31 martie 2011, ca un factor pozitiv ce sprijină actualele ratinguri’, a explicat analistul Chris Meyer.

Deşi agenţia crede că perspectivele macroeconomice pe unele din pieţele unde operează Vodafone rămân nesigure – în special în ţările de la periferia Europei – cadrul macroeconomic mai extins s-a îmbunătăţit substanţial în ultimele 18-24 de luni. Siguranţa mai mare şi vizibilitatea legată de mediul operaţional de pe majoritatea pieţelor cheie ale Vodafone a început să crească, prin îmbunătăţirea performanţei operaţionale generale a grupului, în ciuda presiunilor continue din partea autorităţilor de reglementare şi a concurenţei, apreciază S&P.

Pentru anul financiar care se încheie la 31 martie 2011, agenţia estimează o continuă îmbunătăţire a creşterii de bază a veniturilor din servicii şi o stabilizare a marjei profitului operaţional.

Tranzacţia privind SFR reprezintă a treia vânzare de active din septembrie 2010, când Vodafone şi-a vândut participaţia de 3,2% deţinută în China Mobile pentru 4,3 miliarde de lire sterline. În noiembrie 2010, Vodafone a vândut pentru 3,1 miliarde de lire sterline participaţia deţinută la Softbank.

Vodafone România este divizie a Vodafone Group Plc., cel mai mare grup internaţional de comunicaţii mobile din lume cu aproximativ 323 milioane de clienţi. În prezent, Vodafone are divizii în 31 de ţări pe cinci continente şi aproximativ 40 de reţele partenere în întreaga lume.
SURSA: Agerpres