Standard & Poor’s (S&P) a redus ratingul Rompetrol Group NV la „B”, de la „B+”, cu perspectivă negativă, în urma sechestrului asigurător instituit de autorităţile române asupra unor active ale subsidiarei Rompetrol Rafinare (RRC), dar şi pe fondul performanţelor operaţionale „foarte slabe”.
„Retrogradarea reflectă temerile noastre privind riscurile de ţară şi riscurile politice tot mai serioase dintre companie şi guvernul român, dar şi performanţele operaţionale în continuare foarte slabe”, a declarat analistul de credit Lucas Sevenin, într-un comunicat transmis miercuri de S&P.
Agenţia de rating avertizează că aspectele fundamentale ale operaţiunilor de rafinare „creează un strat suplimentar de incertitudine”, după ce Petromidia a înregistrat o pierdere EBIT (înainte de dobânzi şi impozitare) de 78 milioane de dolari şi o pierdere netă de 119 milioane de dolari în primele şase luni ale acestui an.
Totodată, disputa dintre Rompetrol şi autorităţile române rămâne în prim-plan.
„Perspectiva negativă reflectă temerile noastre privind rezultatul negocierilor dintre guvern şi Rompetrol cu privire la plata sau conversia în acţiuni a creanţei de 570 milioane euro”, a continuat Sevenin.
În privinţa sprijinului acordat de unicul acţionar, KazMunayGas, grupului Rompetrol, S&P apreciază „în urma discuţiilor preliminare cu managementul” că grupul kazah va continua să ofere suport financiar companiei româneşti.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a instituit la 10 septembrie sechestru asigurător asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare, precum şi asupra participaţiilor la filialele acestei companii, ca măsură de precauţie împotriva înstrăinării unor active sau deţineri în perioada imediat următoare
The Rompetrol Group, deţinut integral de KazMunaiGaz din Kazahstan, trebuie să ramburseze 2,4 miliarde de lei în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligaţiuni de stat din anul 2003.
În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.
Rompetrol Rafinare a strâns de la acţionari în perioada iulie-august 329,49 milioane lei printr-o majorare de capital, banii fiind destinaţi rambursării unei părţi din obligaţiuni. Majorarea de capital a fost, însă, contestată de Ministerul Finanţelor Publice, care a pierdut în luna august primul proces, la Tribunalul Constanţa.
Compania a răscumpărat, în august, o parte din obligaţiuni, în sumă de 229,32 milioane de lei, echivalentul a 54 milioane euro.
Agenţia de evaluare financiară Fitch a plasat săptămâna trecută sub supraveghere ratingul Rompetrol pentru o eventuală retrogradare, acuzând de asemenea riscurile legate de disputa companiei cu guvernul.
SURSA: Mediafax