De asemenea, ratingul Transgaz a fost scos de sub supraveghere, cu implicaţii negative, unde a fost plasat în 11 iunie, din cauza incertitudinilor privind mediul de reglementare şi a presiunilor din partea guvernului pe politica de dividende.

Standard & Poor’s consideră că în acest cadru de reglementare pentru activităţile de transport a gazelor naturale au ajuns mai puţin favorabile şi afectează poziţia concurenţială a Transgaz. Perspectiva negativă atribuită companiei reflectă opinia S&P conform căreia profilul de risc financiar al Transgaz ar putea fi slăbit, pe termen scurt spre mediu, din cauza incertitudinii continue din sectorul reglementării şi a nivelului ridicat al plăţilor pentru dividende.

"Înţelegem că autoritatea română de reglementare (ANRE) nu a reuşit să finalizeze revizuirea mecanismului existent de fixare a tarifelor până în iulie 2012, care marchează începutul celei de-a treia perioade de reglementare de cinci ani. În scenariul anterior estimat de S&P s-a presupus că va exista vizibilitate în cazul recuperării veniturilor pierdute precum şi a noii metodologii de stabilire a tarifelor, înainte de începutul celei de-a treia perioade de reglementare, în iulie 2012. În schimb, am înţeles că ANRE a anunţat veniturile reglementate pentru perioada iulie 2012 – iunie 2013, dar nu şi noul tarif sau valoarea şi perioada pentru recuperarea veniturilor pierdute. Ca rezultat, Transgaz foloseşte tarife nemodificate din 2009 şi noi credem că perspectivele şi perioada redresării tarifelor rămâne într-o incertitudine ridicată. Noi considerăm că această situaţie nu este în conformitate cu estimările noastre anterioare privind cadrul de reglementare din România. Mai mult chiar, există riscuri cheie privind reglementarea într-o jurisdicţie unde, în opinia noastră, deciziile de reglementare nu sunt independente de guvern", scrie în comunicatul transmis de agenţie.

În iunie, Standard & Poor’s avertiza că există riscul unor efecte negative asupra profilului financiar al Transgaz de pe urma presiunilor şi aşteptărilor guvernului pentru dividende semnificative. "Anterior, am înţeles că distribuirea a 90% din profit ca dividende este doar o măsură temporară, aplicată la toate companiile de stat din România pentru a sprijini bugetul naţional. Transgaz vrea să balanseze dividendele mai ridicate prin reducerea cheltuielilor de capital pe termen mediu. Credem că acest obiectiv este unul dificil, ţinând cont de investiţiile semnificative necesare pentru modernizarea reţelei române de transmisie a gazelor. În consecinţă, există riscul deteriorării pe termen lung a situaţiei de credit a Transgaz", susţine agenţia de evaluare.
Standard & Poor’s ar putea coborî ratingul Transgaz cu mai mult de o treaptă

Standard & Poor’s subliniază că ar putea coborî ratingul Transgaz cu mai mult de o treaptă dacă va ajunge la concluzia că noul cadru de reglementar va slăbi capacitatea companiei de a genera lichidităţi. De asemenea, ratingul Transgaz ar putea fi coborât dacă incertitudinea din zona reglementării va continua. În sens invers, S&P ar putea confirma ratingurile Transgaz dacă va fi convinsă că nouă cadru de reglementare va oferi suficientă vizibilitate, predictibilitate şi sprijin pentru câştigurile Transgaz. Acest lucru va depinde şi de concluzia că cadrul de reglementare va rămâne protejat de intervenţiile politice negative.

Transgaz Mediaş este operatorul reţelei naţionale de transport al gazelor naturale. În primul trimestru al acestui an Transgaz a înregistrat un profit net de 173,5 milioane de lei, în scădere cu aproape 11% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011.
Sursa: Agerpres