Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a revizuit în scădere calificativul băncii portugheze Millennium Bcp, prezentă şi în România, de la „A-” la „BBB+”, cu perspectivă negativă, după retrogradarea ratingului de ţară al Portugaliei cu două trepte, la „A-„.
Calificativul pentru împrumuturi pe termen scurt a fost confirmat la „A-2”, potrivit unui comunicat al S&P.
Decizii similare au fost luate şi pentru alte patru bănci portugheze, respectiv Banco Santander Totta, Caixa, Banco Espirito Santo de Investimento şi Banco BPI.
Perspectiva negativă a Millennium şi celorlalte patru bănci reflectă riscul unei noi revizuiri în scădere a ratingului de ţară al Portugaliei, se arată în comunicat, dar şi un eventual impact negativ peste aşpteptări al problemelor economice. O eventuală retrogradare a calificativului Portugaliei ar determina scăderea ratingurilor băncilor analizate, cu excepţia Millennium Bcp, care se află, deja, cu un nivel sub ratingul de ţară.
Revizuirea în scădere a ratingului pe termen lung al Millennium reflectă opinia S&P privind poziţia financiară a băncii, mai slabă decât a instituţiilor financiare comparabile din Portugalia, şi vulnerabilitatea în creştere faţă de situaţia economică.
Riscurile pentru băncile portugheze cresc, consideră analiştii agenţiei, din cauza deteriorării perspectivelor economice pe termen mediu ale ţării, a situaţiei fiscale dificile, a îndatorării ridicate a sectorului privat şi a dependenţei ridicate de finanţare de pe pieţe străine.
Millennium a intrat pe piaţa din România în ocotombrie 2007, prin intermediul Millennium Bank România, iar în prezent deţine o reţea teritorială formată din 74 de unităţi.
SURSA: Mediafax