Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a revizuit în scădere ratingul de ţară al Greciei, de la „A-” la „BBB+”, menţinându-l sub supraveghere cu implicaţii negative, întrucât măsurile anunţate de guvernul elen nu sunt suficiente pentru a reduce datoria publică.

Calificativul „A-2” pentru împrumuturi pe termen scurt a fost, de asemenea, plasat sub supraveghere cu implicaţii negative, potrivit unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

„Revizuirea în scădere a calificativului de ţară reflectă opnia S&P că este probabil ca măsurile anunţate recent de autorităţile elene pentru reducerea deficitului fiscal să nu conducă, singure, la o diminuare sustenabilă a datorieri publice. În plus, eforturile guvernului de a reforma finanţele publice se confruntă cu o opoziţie internă care va necesita eforturi susţinute pentru un număr de ani, astfel încât acestea să fie depăşite”, a declarat analistul S&P Marko Mrsnikse.

Supravegherea cu implicaţii negative reflectă opinia analiştilor S&P că ratingurile Greciei ar putea fi revizuite din nou în scădere dacă guvernul nu reuşeşte să obţină suficientă susţinere politică pentru a implementa un program credibil de consolidare fiscală pe termen mediu.

S&P se aşteaptă la deficite bugetare de peste 10% în cazul Greciei în 2009 şi 2010, care vor creşte datoria publică a statului elen la 126% din PIB anul viitor şi la 138% în 2012.

Agenţia de evaluare se aşteaptă să ia o decizie în privinţa supravegherii ratingurilor în următoarele trei-patru luni, perioadă în care guvernul ar putea să ofere mai multe detalii privind strategia de consolidare bugetară şi implementarea acesteia.

S&P ar putea confirma calificativele ţării dacă în următoarele luni, Grecia aplică măsuri care includ reducerea deficitului sau reforme economice care ar putea conduce la o îmbunătăţire a traiectoriei datoriei.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit, săptămâna trecută, în scădere calificativul pentru împrumuturi pe termen lung în valută şi monedă locală de la „A-” la „BBB+”, iar ratingul pe termen scurt pentru credite în monedă străină a fost coborât la „F2” de la „F1”.