Agenţia de clasificare a riscurilor de investiţii S&P ar putea creşte rating-ul României la nivelul de ”investment grade” - favorabil investiţiilor străine -, în 2014, potrivit Erste Research Group.
Declarația a fost făcută de către Ministrul Bugetului Liviu Voinea, la întoarcerea acestuia dintr-o vizită la Washington, și făcută publică de către Erste Research Group.
Nivelul de rating ”investment grade” este cel prin care se recomandă investitorilor asumarea de riscuri în economia sau pe titlurile financiare ale unei ţări. Altfel, un rating sub ”investment grade”, numit cel mai des ”junk” (n.r. – deşeu, în jargon), declară ca nerecomandabilă investiţia în economia respectivă.
Analiştii de la BCR, membri ai echipei Erste Group Reserch, se întreabă dacă „este prea puţin” ceea ce ar decide S&P, sau dacă decizia ar veni „prea târziu”, în contextul în care decizia S&P vine la mai mult de doi ani după ce agenţia Fitch a făcut acelaşi lucru. De asemenea, Mooddy's, a treia mare agenţie de rating a lumii, a păstrat rating-ul care recomandă România investitorilor, şi să nu a retrogradat-o la categoria ”junk”, în ciuda crizei.
Ratingurile României sunt Baa3 după clasificarea Moody's, datând din 2006 în urma unei promovări, BB+ pe scala S&P (după o retrogradare din 2008) şi BBB– pe scala Fitch (după o promovare din 2011). Retrogradarea României de către S&P datează de la începutul oficial al crizei financiare din toamna anului 2008.