Greşeala S&P a servit drept argument Parlamentului European, care a adoptat o serie de legi destinate reglementări acţiunilor agenţiilor de rating în Uniunea Europeană.
Standard & Poor's este una dintre cele trei mari agenţii de rating, alături de Moody's şi Fitch, care domină piaţa globală a ratingurilor.
ESMA susţine că incidentul din luna noiembrie 2011, care implică un email trimis abonaţilor S&P cu titlu 'Retrogradarea ratingurilor Franţei', când de fapt ratingurile atribuite Franţei de către S&P nu au fost coborâte, a fost rezultatul unui eşec al S&P de a respecta regulile care gestionează activitatea agenţiilor de evaluare.
Blamul emis de ESMA, care constă într-o admonestare publică dar nu include nicio sancţiune financiară, este primul avertisment lansat împotriva unei agenţii de evaluare, după ce Autoritatea a preluat funcţia de reglementare a pieţelor de capital din UE la data de 1 iulie 2011.
În reacţie, purtătorul de cuvânt al S&P, Martin Winn, a declarat că agenţia salută concluziile ESMA, care arată că nu a existat o rea intenţie sau o neglijenţă din partea S&P în acest incident.
'Am recunoscut în mod public eroarea la acea dată. În perioada care a trecut ne-am îmbunătăţit sistemele de control pentru a evita reperarea acestui gen de incidente' a spus. Martin Winn.
La două luni după ce a retrogradat din greşeală Franţa, în luna ianuarie 2012 S&P a devenit prima mare agenţie de rating care a decis să retragă Franţei ratingul 'AAA', cea mai bună notă posibilă. AGERPRES