S&P Global: Retragerea SUA din Banca Mondială ar putea afecta ratingul „AAA” al instituției
Agențiile internaționale de rating avertizează că o posibilă retragere a SUA din Banca Mondială și alte instituții financiare multilaterale ar putea duce la scăderea ratingurilor de credit ale acestora.
S&P Global, ultima dintre cele trei mari agenții care s-a pronunțat pe acest subiect, a subliniat că o astfel de decizie ar avea consecințe negative asupra stabilității financiare a acestor organizații, transmite Reuters.
Decizia administrației Trump și impactul asupra instituțiilor financiare
Săptămâna trecută, fostul președinte Donald Trump a semnat un ordin executiv care prevede o revizuire a sprijinului SUA pentru organizațiile internaționale la care este membră. Această analiză ar putea duce fie la retragerea Statelor Unite, fie la reformarea acestor instituții.
Conform S&P Global, ratingurile „AAA” ale Băncii Mondiale și altor bănci de dezvoltare depind de sprijinul financiar al SUA. În cazul în care Washingtonul își va reduce sau elimina contribuțiile, agențiile de rating vor adopta o perspectivă negativă asupra acestor instituții.
Alexander Ekbom, analist la S&P Global, a explicat că impactul final va depinde de modul în care alți acționari vor acoperi golul lăsat de o eventuală retragere a SUA.
„Dacă SUA vor pleca, ceea ce ar fi o măsură fără precedent, este dificil de făcut previziuni cu privire la modul cum vor fi făcute realocările”, a declarat Ekbom.
![S&P](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/10/SP-e1728713143232.jpg)
Avertismente au venit și din partea agențiilor Fitch și Moody’s
Înaintea S&P Global, celelalte două mari agenții de rating, Fitch și Moody’s, au transmis avertismente similare. Acestea au precizat că lipsa sprijinului SUA ar putea afecta stabilitatea Băncii Mondiale și a altor instituții financiare internaționale.
Banca Mondială, una dintre cele mai importante surse de finanțare pentru țările în curs de dezvoltare, depinde de un rating „AAA” pentru a obține împrumuturi la costuri reduse de pe piața obligațiunilor.
Statele Unite sunt cel mai mare acționar al Băncii Mondiale, iar tradiția nescrisă stabilește că președintele instituției este întotdeauna un cetățean american. O retragere a SUA ar putea afecta nu doar stabilitatea financiară a băncii, ci și influența politică a Americii asupra instituțiilor financiare globale.