S&P Global se așteaptă ca PIB-ul economiilor emergente să înregistreze un avans de 3,8% în 2023

Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a citat presiunile create de războiul din Ucraina, continuarea pandemiei de COVID-19 şi înăsprirea politicilor monetare.

„Revizuirea în jos a prognozelor de creştere vizează toate economiile emergente, exceptând China şi Arabia Saudită, şi majoritatea economiilor ar urma să înregistreze o creştere mai modestă decât tendinţele pe termen lung”, a subliniat S&P.

Totodată, agenția de evaluare financiară a subliniat că prognozele sale pentru 2024 şi 2025 au rămas în mare parte nemodificate, la o medie de 4,3%.

S&P avertizează că inflaţia pe pieţele emergente a depăşit sau urmează să depăşească în curând nivelul de vârf

De asemenea, agenția a transmis că inflaţia pe pieţele emergente a depăşit sau urmează să depăşească în curând nivelul de vârf, ca urmare a scăderii inflaţiei preţurilor la alimente şi combustibili.

Chiar și așa, S&P avertizează că aceasta va rămâne deasupra ţintelor băncilor centrale în multe economii, ceea ce va obliga politicile monetare să rămână restrictive.

„Cu toate acestea, încetinirea inflaţiei, cumulată cu înrăutăţirea perspectivelor de creştere, ar putea aduce relaxarea politicii monetar pe agenda discuţiilor în mai multe economii emergente, în special în America Latină, la mijlocul anului următor”, a susținut S&P.

BCE va continua să majoreze dobânda de referinţă pentru contracararea inflaţiei

În altă ordine de idei, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a spus anterior că majorarea dobânzilor rămâne în continuare „principalul instrument” de contracarare a inflaţiei în zona euro şi la nivelul întregii Uniuni Europene.

„Invazia Rusiei în Ucraina a generat suferinţă umană masivă. A afectat şi sentimentul de sigurnaţă, a ameninţat securitatea energetică, a perturbat reţelele de aprovizionare şi a contribuit la împingerea inflaţiei cu mult peste ţinta stabilită. Şocul s-a produs exact în momentul în care ieşeam din pandemie, continuând să genereze perturbări economice.

Reverberaţiile au fost simţite nu doar în Europa, ci şi în întreaga lume: inflaţia s-a accentuat aproape peste tot, forţând băncile centrale să majoreze dobânzile de referinţă şi conducând rapid la înăsprirea condiţiilor financiare în întreaga lume”, a declarat aceasta potrivit stenogramei postată pe site-ul Băncii Centrale Europene.