La începutul lunii trecute, S&P a retrogradat Ucraina şi atunci a avertizat că ar putea decide o nouă retrogradare dacă rezervele sale internaţionale vor scădea mai rapid decât se aşteaptă, iar angajamentele sale de finanţare vor fi dificil de îndeplinit.
În ultimele zile, Ucraina a intrat într-o criză politică după refuzul actualei conduceri a Ucrainei de a semna, la recentul summit de la Vilnius, Acordul de asociere la Uniunea Europeană.
Principalul analist al S&P pentru Ucraina, Trevor Cullinan, a declarat că retrogradarea ratingului înseamnă că provocările economice şi politice actuale cu care se confruntă ţara sunt deja încorporate. Cu toate acestea, dacă situaţia va continua să se înrăutăţească şi dacă Kievul va avea dificultăţi în a strânge banii de care are nevoie pentru a-şi plăti facturile, o nouă retrogradare a ratingului ar putea fi posibilă. ‘În măsura în care aceste evoluţii afectează capacitatea Ucrainei de a-şi asigura finanţarea, acestea ar afecta credibilitatea ţării’, a adăugat Cullinan.
Decizia preşedintelui Viktor Ianukovici de a lega şi mai strâns Ucraina de Moscova a declanşat proteste de masă la Kiev. Banca centrală a Ucrainei a fost forţată să intervină pentru a susţine moneda iar preţul obligaţiunilor şi acţiunilor a scăzut.
Până acum guvernul condus de Mykola Azarov a rezistat la presiunile venite din partea Fondului Monetar Internaţional pentru a permite o flexibilitate mai mare a monedei naţionale (hryvna), a reduce importurile şi a diminua deficitul de cont curent. Însă capacitatea guvernului de la Kiev de a-şi rambursa datoriile care ajung la mauturitate în 2014 este afectată de reducerea rezervelor valutare care la finele lunii octombrie se situau la 20,6 miliarde de dolari, o sumă care acoperă mai puţin de două luni şi jumătate de importuri.
Autorităţile de la Kiev trebuie să găsească peste 17 miliarde de dolari în 2014 pentru a acoperi factura la gaze naturale şi a rambursa creditele care ajung la maturitate. Dacă se includ şi împrumuturile sectorului privat, anul viitor Ucraina are de rambursat peste 60 de miliarde de dolari, echivalentul unei treimi din Produsul Intern Brut.