S&P a precizat că a coborât la ‘B plus’ ratingurile pe termen lung ale Alpha Bank, Piraeus Bank, EFG Eurobank Ergasias şi National Bank of Greece. În plus, agenţia a subliniat că toate ratingurile rămân sub supraveghere cu implicaţii negative.

Agenţia a explicat că aceste acţiuni vin după retrogradarea, cu două trepte, a Greciei la ‘BB minus’ precum şi după revizuirea indicatorului de risc al sectorului bancar grec (BICRA) până la nivelul 7 de la nivelul 5.

S&P crede că există o probabilitate crescută a unei restructurări a datoriei guvernamentale şi că afacerile şi profilul financiar al celor patru bănci greceşti ar putea să fie afectat de ‘continua deteriorare a mediului economic şi operaţional din Grecia’.

Plasarea sub supraveghere cu implicaţii negative a ratingurilor celor patru bănci greceşti reflectă decizia similară luată în cazul ratingurilor Greciei, o nouă retrogradare a băncilor fiind posibilă în cazul unei noi retrogradări a ratingului de ţară.

De asemenea, Standard & Poor’s a coborât, la BBB minus’ de la ‘BBB’, cu perspectivă negativă, ratingurile pe termen lung pentru patru bănci portugheze: Banco Santander Totta, Caixa Geral de Depositos , Banco Espirito Santo şi Banco BPI şi subsidiarele lor (Banco Espirito Santo de Investimento şi Banco Portugues de Investimento).

În plus, în cazul Banco Comercial Portugues, S.A. (Millennium bcp), S&P a decis să menţină ratingurile acordate acestei instituţii (‘BBB minus/A-3’) sub supraveghere cu implicaţii negative, reflectând posibilitatea unei noi retrogradări pe teremn scurt dacă agenţia ajunge la concluzia că banca este incapabilă să implementeze un plan pentru a-şi consolida profilul financiar.

În urma deciziilor de astăzi, toate instituţiile financiare portugheze au un rating similar cu ratingul de ţară al Portugaliei (BBB-/Negativ/A-3).

‘Retrogradarea celor patru bănci vine după retrorgadarea Portugaliei şi reflectă punctul nostru de vedere că instituţiile financiare nu ar trebui să beneficieze decât rareori de un rating mai mare decât cel al ţării unde îşi au domiciliul’, a explicat Standard & Poor’s.

Este pentru a doua oară în decurs de o săptămână când Standard & Poor’s retrogradează băncile portugheze. Luni, S&P a coborât ratingurile pentru cinci bănci portugheze, Banco Santander Totta, Caiza Geral de Depositos, Banco Espirito Santo, Banco Espirito Santo, Banco BPI şi Banco Comercial Portugues (Millennium bcp) şi două din subsidiarele lor (Banco Espirito Santo de Investimento şi Banco Portugues de Investimento).