Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a anunţat că rezultatul alegerilor prezidenţiale nu va afecta ratingurile suverane ale României şi perspectiva acestora.
Ratingul S&P pentru datoria României în valută, pe termen lung, este „BB+”, cu perspectivă negativă, „B” pentru creditul în valută pe termen mediu, „BBB-” pentru datoria în monedă locală, pe termen lung, cu operspectivă negativă, şi „A-3” pentru datoria în monedă locală pe termen scurt.
„Rezultatele provizorii ale alegerilor indică o victorie la limită a preşedintelui în funcţie, Traian Băsescu, din Partidul Democrat Liberal, care a primit 50,3% din voturi. Băsescu va căuta probabil sprijin pentru un nou guvern la partidele de opoziţie, însă victoria la limită ar putea complica procesul de formare a cabinetului”, se arată într-un raport al S&P.
În pofida unor tensiuni în interiorul coaliţie de guvernământ, executivul care a funcţionat până în octombrie a reuşit să implementeze programul convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE), notează agenţia.
Analiştii S&P se aşteaptă ca mediul politic să se stabilizeze după formarea unui nou guvern, care va continua aplicarea măsurilor cerute de FMI şi UE. În aceste condiţii, autorităţile vor putea continua reformele structurale care susţin procesul de consolidare bugetară pe termen mediu, ceea ce conferă sprijin ratingurilor.
Acelaşi îndemn pentru viitorul Guvern: Tăiaţi din cheltuieli
În opinia agenţiei, guvernul trebuie să acorde importanţă măsurilor bugetare care vizează reducerea cheltuielilor cu salariile funcţionarilor publici, unei noi reforme în privinţa pensiilor şi stabilirii unei structuri fiscale credibile, dacă vrea să atingă obiectivul de deficit bugetar de 7,3% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru acest an şi de 5,9% din PIB în 2010.
Formarea rapidă a unui guvern va permite autorităţilor să limiteze derapajele cheltuielilor publice sezoniere, care au caracterizat în trecut dinamicile bugetului, şi va asigura, totodată, atingerea ţintei de deficit pentru 2009.
Cu toate acestea, există riscul ca formarea noului guvern să aibă ca efect o perioadă mai lungă de impas politic. În această situaţie, executivull va fi împiedicat să implementeze programul de consolidare fiscală şi economică în conformitate cu înţelegerile avute cu FMI şi UE. Totodată, autorităţile ar putea avea dificultăţi în refinanţarea datoriilor, ceea ce ar putea afecta ratingurile.
SURSA:Mediafax