"Victoria lui Klaus Iohannis asupra premierului Victor Ponta nu are un efect imediat în ceea ce priveşte calificativele acordate României, care este evaluată la BBB-, cel mai redus nivel din categoria investment grade, cu perspectivă stabilă", se arată într-o notă de luni a agenţiei de evaluare financiară.
Iohannis a obţinut 54,50% din voturi la turul doi al alegerilor prezidenţiale, iar Ponta a fost votat de 45,49% dintre alegătorii care s-au prezent la urne, conform rezultatelor parţiale anunţate luni de Biroul Electoral Central după numărarea a 99,07% din procesele verbale.
Analiştii S&P avertizează asupra unei posibile perioade de instabilitate la nivelul coaliţiei guvernamentale în urma rezultatelor de la alegerile de duminică, precum şi a unui potenţial conflict între preşedintele ales şi guvern.
"Ratingurile României ar putea fi reevaluate dacă, pe fondul posibilei incertitudini politice, perspectivele economice se vor înrăutăţi sau vom observa o deviaţie vizibilă de la aşteptările privind stabilitatea fiscală", potrivit notei S&P.
Nici analiştii Moody's nu anticipează o modificare a calificativului de ţară acordat României, în ciuda unei volatilităţi crescute în pieţe pe termen scurt în contextul victoriei surprinzătoare a lui Iohannis.
"Deşi evenimentele politice, care nu au fost anticipate de către piaţă, pot conduce, pe termen scurt, la o volatilitate mărită a pieţei de capital şi a cursului de schimb, nu considerăm că estimările privind evoluţia ratingurilor României vor suferi modificări ca urmare a rezultatelor alegerilor", a declarat analistul Moody’s Atsi Sheth.
De asemenea, Moody’s nu se aşteaptă la schimbări majore în politica guvernamentală în perioada imediat următoare, considerând că acestea vor fi limitate de acordul încheiat cu Fondul Internaţional Monetar şi de consensul politic asupra cadrului de politici economice.
Moody’s acordă României calificativul Baa3, cel mai redus nivel din categoria investment grade, cu perspectivă stabilă.