S&P a plasat ratingul SUA sub revizuire cu implicaţii negative încă din data de 14 iulie.

"Credem că există cel puţin o şansă din două să reducem ratingul pe termen lung al SUA cu una sau două trepte în următoarele trei luni şi posibil chiar la începutul lunii august – în categoria ‘AA’- dacă ajungem la concluzia că Washingtonul nu a ajuns încă la ceea ce noi considerăm un acord credibil pentru soluţionarea viitoarelor deficite bugetare", a anunţat Standard&Poor’s.

Problema reducerii deficitului are loc în contextul apropierii termenului limită de 2 august când capacitatea Statelor Unite de a angaja împrumuturi de pe pieţele financiare va fi epuizată, punând în pericol plata datoriilor dar şi a salariilor către angajaţii publici.

Standard & Poor’s a pus la punct trei scenarii ipotetice: 1) Casa Albă şi Congresul ajung la un acord pentru a majora plafonul de îndatorare şi un program de consolidare fiscală pe termen lung; 2) Casa Albă şi Congresul ajung la un acord pentru a majora plafonul de îndatorare dar nu vor putea formula un plan realist şi credibil de consolidare fiscală; 3) Casa Albă şi Congresul nu pot ajunge la un acord pentru majorarea plafonului de îndatorare iar Trezoreria începe să reducă masiv cheltuielile pentru a putea asigura serviciul datoriei iar Rezerva Federală lansează un nou program de relaxare cantitativă.

Eşecul negocierilor de creştere a plafonului de îndatorare şi de reducere a deficitului este cel mai puţin probabil scenariu, consideră specialiştii S&P, adăugând că într-un astfel de caz pieţele financiare globale ar fi în fierbere şi ar împinge economia SUA înapoi în recesiune.

În cazul Europei, S&P consideră că stresul suplimentar ar amplifica situaţia deja tensionată de pe piaţă provocată de situaţia Greciei, Portugaliei şi Irlandei. Cu toate acestea impactul ar varia în funcţie de cele trei scenarii.

Datoria publică a SUA a atins, la mijlocul lunii mai, limita maximă autorizată de Congres, de 14.294 de miliarde de dolari, Trezoreria americană fiind obligată să adopte o serie de măsuri excepţionale pentru a putea să emită în continuare obligaţiuni fără a majora gradul de îndatorare al statului.
SURSA: Agerpres