Multa vreme Romania a fost vazuta drept una dintre cele mai corupte tari iar aceasta perceptie, trebuie sa recunoastem, are si o doza de adevar. 

Eschimosii au aproximativ 200 de sinonime pentru „tandemul” alb-zapada. Noi nu am ajuns la 200 de sinonime pentru coruptie, dar suntem in top: mita, spert, pesches, spaga, atentie, dar, plocon lista ramanand deschisa. 

In plus, perceptia asupra acestui fenomen este mai degraba una ingaduitoare. Avem proverbe care spun, de exemplu, ca ‘Cine imparte parte isi face” ori ca „Nu poti sa umbli cu butoiul cu miere fara sa te ungi pe degete” precum si ca „O mana spala pe alta si amandoua obrazul”. Exprimari poetice asupra unui fenomen reprobabil.

Cu toate acestea, nu avem de ce sa ne rusinam. Potrivit ultimelor date, nivelul coruptiei la nivel mondial s-a ridicat anul trecut la cateva sute de milioane de dolari, depasind chiar un miliard de dolari potrivit altor surse. 

Aceste cifre au fost dezvaluite in cadrul seminarului „Lupta impotriva coruptiei prin dezvoltarea cooperarii” care a avut loc la Viena si ele dovedesc faptul ca nu se poate afirma despre coruptie ca este un fenomen apartinand unui popor anume, ci ca este un veritabil flagel planetar. 

 

Sursa: BBJ