DNA a găsit mită 50.000 de lei în frigider

Procurorii anticorupție au făcut o descoperire neașteptată în biroul directorului de la Drumuri şi Poduri Bârlad.

Acesta a primit mită 100.000 de lei de la un om de afaceri, cu scopul de a asfalta un drum privat din bani publici. Directorul de la Drumuri și Poduri Bârlad a decis să ascundă banii într-un frigider.

Potrivit procurorilor cazul a avut loc în perioada martie-mai 2022. Atunci, directorul de la Drumuri şi Poduri Bârlad a încheiat două contracte cu un om de afaceri dintr-un alt județ. Contractele erau pentru asfaltarea unei bucăți de aproximativ 1.600 de metri pătraţi de teren.

Bucata asfaltată, însă, a fost mult mai mare. Vorbim despre o bucată de peste 4.000 de metri pătraţi. Pentru aceasta au fost folosite mai multe materiale.

Anchetatorii spun că directorul a cerut mită 100.000 de lei pentru asfaltare și i-a primit în două tranșe de câte 50.000 de lei.

Arest preventiv pentru luare de mită

Pentru ca nimeni să nu găsească banii, directorul a decis să ascundă o tranșă în frigiderul din biroul său. Cea de-a doua tranșă a fost ascunsă în mașina sa.

În urma perchezițiilor efectuate, directorul și omul de afaceri au fost arestați pentru 24 de ore.

Vineri, 26 ianuarie, ei au ajuns în fața judecătorilor din Vaslui. Pe numele lor fusese propusă arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Magistrații au admis cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

DNA
DNA/SURSA FOTO: Dreamstime

Pedeapsa pentru luare și dare de mită

Codul Penal arată că dare de mită este sancționată cu închisoarea între 2 și 7 ani.

În același timp, pentru luarea de mită pedeapsa era mai severă. Ea este cuprinsă între 3 și 10 ani de închisoare.

În cazul luării de mită, persoanei vinovate i se interzice exercitarea unei funcții publice și continuarea practicării profesiei pe care o desfășura în momentul comiterii infracțiunii.

Bunurile sau sumele de bani primite, care reprezintă obiectul infracțiunii, sunt supuse confiscării. În situația în care acestea nu mai pot fi identificate, confiscarea se efectuează prin echivalent, scrie lege5.ro.

”(1) Fapta funcţionarului public care, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.

(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită de una dintre persoanele prevăzute în art. 175 alin. (2), constituie infracţiune numai când este comisă în legătură cu neîndeplinirea, întârzierea îndeplinirii unui act privitor la îndatoririle sale legale sau în legătură cu efectuarea unui act contrar acestor îndatoriri.

(3) Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent”, arată Codul Penal.