Spaima șoferilor din România! Anunțul cumplit venit de la Guvern. S-a luat deja decizia

șofer

SURSA FOTO: Dreamstime

Guvernul de la București, prin vocea ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat recent că a impus măsuri noi pentru a reduce numărul de accidente rutiere din România. Astfel că, în curând, șoferii vor avea parte de noi schimbări pe trei dintre cele mai aglomerate artere naţionale (DN1, DN7 şi A2).

Ministrul Afacerilor Interne, Lucia Bode, a declarat recent că țara noastră se află la coada clasamentului european în ceea ce priveşte siguranţa rutieră.

Astfel că, autorităţile române vor monta 600 de camere fixe şi camere mobile pentru a monitoriza traficul pe trei dintre cele mai aglomerate artere naționale (DN1, DN7 şi A2). Totodată, statul român va achiziționa curând autospeciale de poliție și două elicoptere pentru a monitoriza traficul rutier.

Lucian Bode a precizat totodată că se vor implementa curând noi proiecte de peste 486 de milioane lei, finanţate din fonduri europene nerambursabile, pentru a concretizara direcţiilor de acţiune ale Ministerului Afacerilor Interne privind reducerea numărului de accidente de pe şoselele naționale.

În România, costul accidentelor rutiere s-a ridicat, anul trecut, la aproximativ 2,6 miliarde de euro

„Proiectele vizează o paletă largă de acţiuni – operaţionalizarea unui sistem de camere mobile şi fixe de monitorizare a traficului, în număr de aproximativ 600, pe trei dintre cele mai aglomerate artere naţionale (DN1, DN7 şi A2), achiziţia de autospeciale de poliție, achiziţia a două elicoptere de monitorizare si gestionare a traficului şi a unei caravane educaţionale.

În România, costul social mediu al accidentelor rutiere soldate cu decese s-a ridicat în anul 2021 la aproximativ 2 mld. de euro la care se adaugă încă aproximativ 639 de milioane de euro costul accidentelor grave. În total, 2,6 mld euro echivalentul a 1,2 % din PIB-ul României.

De aici trebuie să plecăm în evaluarea noastră, de la un tablou sumbru care ne relevă un adevărat dezastru pe şosele, dar şi nevoia de recalibrare a politicilor în materie de educaţie şi siguranţă rutieră”, a declarat recent Lucian Bode, fiind prezent la Forumul Siguranţei Rutiere.

România se află pe ultimul loc din UE în ceea ce privește siguranța rutieră

Potrivit spuselor sale, datele actuale ale Comisiei Europene ne arată faptul că, între 2010 și 2020, țara noastră s-a situat pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte siguranţa rutieră.

În plus, conform datelor statistice Eurostat din 2021, ţara noastră a înregistrat 93 decese/1 milion de locuitori, clasându-se pe primele locuri la numărul de decese rutiere întregistrat în rândul statelor europene.

De altfel, deşi numărul accidentelor rutiere a scăzut în 2021 faţă de 2020, de la 6271 la 4915, numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a crescut de la 1646 (2020) la 1779 (2021).