Spaimă totală în America! Valiza nucleară a lui Donald Trump stârnește panica

Sursa: Dreamstime

Spaimă totală în America! Valiza nucleară a lui Donald Trump stârnește panica printre autorități, dar și în conducerea democraților. Se duce o luptă la baionetă în aceste zile, până la finalizarea efectivă a mandatului republicanului.

Spaimă totală în America! Democrații se tem de valiza nucleară a lui Donald Trump. Dorința acestora de a-l demite pe președintele în funcție vine pe fondul îngrijorărilor exprimate public de către Nancy Pelosi, lidera Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA.

Donald Trump stârnește panica printre democrați

Nancy Pelosi a făcut deja referire la sănătatea mintală a lui Donald Trump şi posibilitatea ca acesta să lanseze un atac nuclear. Atâta vreme cât Donald Trump e la Casa Albă, nimeni şi nimic nu-l poate împiedica să acționeze butonul nuclear. Nici armata şi nici măcar Pelosi, susține Time.

„Preşedintele Statelor Unite deţine autoritatea unică de a autoriza folosirea armelor nucleare ale SUA. Această autoritate e parte integrantă a rolului său constituţional de comandant suprem al forţelor armate.

Preşedintele nu are nevoie de acceptul niciunuia dintre consilierii săi militari şi nici de cel al Congresului SUA pentru a lansa un atac nuclear. Armata şi nici Congresul nu poate anula un astfel de ordin”, se arată într-un raport al Congresului din decembrie 2020.

Nancy Pelosi se teme de Donald Trump

Nancy Pelosi, șefa democrată a Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, anunţa, în urmă cu câteva zile, că a discutat cu șeful Statului Major american, Mark Milley. Este îngrijorată cu privire la starea mintală a președintelui american în funcție la Casa Albă.

Şeful Pentagonului a confirmat convorbirea telefonică avută cu Pelosi. Conform publicaţiei The Drive, şeful Armatei SUA a răspuns întrebărilor lui Pelosi referitoare la procedura lansării unui atac nuclear.

Donald Trump ar foarte puţine, spre deloc, obstacole în cazul în care ar vrea să ordone un atac nuclear. Într-o astfel de chestiune, şeful Statului Major al Armatei joacă doar rolul de consilier al preşedintelui SUA, la fel ca secretarul Apărării, Consiliul Naţional de Securitate ori Securitatea Internă.

Şeful Armatei nici măcar nu e inclus în lanţul de comandă a deciziei privind folosirea armelor nucleare. Aceasta aparţine şi e dată de preşedinte şi e transmisă sub forma unui ordin obligatoriu.

Procedura a fost stabilită încă din perioada Războiului Rece, când iniţierea unui atac nuclear din partea URSS ar fi distrus SUA în mai puţin de 30 de minute de la lansarea rachetelor.

Ce conține valiza nucleară

Valiza nucleară conţine mai multe opţiuni nucleare: ţinta aleasă, tipul de lovitură, chiar şi „metoda de livrare” (atac aerian, lansare de la suprafaţă sau de pe submarine).

„În valiza nucleară există doar trei opţiuni de meniu: friptură în sânge, medie sau bine făcută”, spunea un fost lider american, în anii 80.

Fostul şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA, James Clapper a declarat că dacă preşedintele vrea să lanseze un atac nuclear nimeni nu i se poate opune.

„Evident, consilierii din jurul său pot încerca să-l ia cu binişorul, dacă nu sunt de acord cu decizia, dar tot sistemul nostru e în aşa fel construit încât să certifice autenticitatea unui ordin de lansare venit din partea preşedintelui SUA.

Există un sistem secret de coduri de comunicare între preşedinte şi persoana care execută ordinul de lansare, astfel încât acea persoană să ştie sigur că la celălalt capăt al firului chiar e comandantul său suprem. Dar nu există un sistem de reglaj instituţional care se certifice dacă e nevoie să începem un război nuclear”, a spus Clapper, conform CNN.

Congresmenii americani au vrut să ştie cum anume s-ar putea întâmpla acest lucru. CNN aminteşte că, în ultimele zile de mandat ale lui Richard Nixon, secretarul Apărării de la acea vreme, James Schlesinger a încercat să-l scoată pe Nixon în afara lanţului de decizie referitoare la autorizarea unui atac nuclear.

Consilierii prezidenţiali se temeau că Nixon, care consuma alcool în cantităţi impresionante, devenise depresiv. Preşedintele chiar a ameninţat un grup de congresmeni că ar putea iniţia un război atomic. În ultimele ore de mandat al lui Nixon, staful Casei Albe a retras, pur şi simplu, valiza nucleară din preajma sa.