Este interzisă spălarea covoarelor în spațiul public, de exemplu în stațiile de autobuz
Nu ai voie să faci aşa ceva în stațiile de autobuz. Cu o zi în urmă, polițiștii locali din Timișoara au predat Complexului de Servicii Sociale „Sfântul Francisc” de pe Strada Telegrafului 20 de persoane care cerșeau pentru a combate cerșetoria.
Printre cei predați ieri, au fost oameni care au acceptat sprijinul asistenților sociali. Aceştia din urmă le-au dat o mână de ajutor la capitolul igienă. Au fost tunși, spălați și li s-au schimbat hainele murdare cu unele curate pentru a nu se îmbolnăvi.
Tot ieri, în jurul orei 18:00, un bărbat fără adăpost a fost depistat de polițiștii locali spălând un covor chiar în stația de autobuz STPT Gheorghe Barițiu. A fost sancționat cu o amendă de 1.000 de lei, conform HCL 117/2024. O femeie l-ar fi plătit să îi spele covorul. Totuși, a refuzat să dea numele clientei sale.
„Reamintim celor care observă cerșetori sau oameni ai străzii că pot suna la numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale, 0256.968 sau 0256.246.112, pentru ca echipajele noastre să se deplaseze în vederea preluării acestor persoane și predarea lor către centrul social al DAS Timișoara, care face toate demersurile pentru a încerca reintegrarea lor în societate. Acțiunile continuă și în perioada următoare”, au transmis reprezentanții Poliției Locale Timișoara.
Cerșetoria, la limita dintre contravențional și penal
Cerșetoria se consideră acea faptă atunci când o persoană cere ajutor financiar în mod public pentru a supraviețui zilnic.
În cazul în care o persoană fizică solicită repetat sprijin financiar în numele unei persoane juridice (cum ar fi o organizație sau un partid politic), ea poate fi sancționată legal pentru cerșetorie. De altfel, persoana juridică poate fi trasă la răspundere pentru influențarea sau determinarea altora să comită astfel de fapte.
De obicei, cei care practică cerșetoria sunt persoane fizice, care acționează singuri sau în grupuri. Din perspectiva dreptului civil, cerșetoria poate fi văzută ca o donație. De obicei, bani sau bunuri materiale necesare pentru supraviețuire, precum hrană sau haine. Este considerată un act juridic unilateral. Acceptarea ofertei se face prin primirea bunului oferit.
Pe scurt, cerșetoria este o problemă socială cu aspecte juridice contravenționale sau penale. Statul român intervine cu norme legislative pentru a descuraja aceste practici antisociale.