Spania a aprobat taxarea suplimentară a băncilor și a marilor companii energetice

Spania

Sursă: Pixabay

Senatul Spaniei a aprobat taxarea suplimentară a băncilor și a marilor companii energetice pentru profiturile excesive, cu scopul de a atenua criza costului de trai.

Potrivit Reuters, în prevederi nu sunt incluși și creditorii locali mai mici și subsidiarele băncilor străine din Spania.

În cazul băncilor, asupra veniturilor nete din dobânzi și comisioanelor nete mai mari de 800 de milioane de euro se va impune o taxă de 4,8%. Cât despre companiile energetice care au o cifră de afaceri care depășește un miliard de euro, excluzând activitățile interne reglementate și operațiunilor externe, acestora li se va impune o taxă de 1,2%.

Banca Centrală Europeană nu este de acord cu această măsură

Legea a trecut de Congres luna trecută, iar ulterior au fost introduse unele corecţii, reimpunându-se pragul de 800 milioane de euro, aşa cum era iniţial prevăzut de Guvern, deşi în versiunea aprobată de Congres li se cerea să plătească tuturor băncilor supervizate de Banca Centrală Europeană.

De aceea, BCE a avertizat, într-un aviz cu caracter neobligatoriu, că această taxă pe bănci ar putea afecta negativ capitalul creditorilor şi va distorsiona concurenţa pe piaţă, alterând condiţiile de concurenţă echitabile.

Creditorii şi companiile energetice sunt împotriva reglementărilor şi chiar au ameninţat că vor contesta noul regim de impozitare în instanță.

Prin adoptarea acestei legi, Guvernul spera să obţină şapte miliarde de euro până în 2024, pentru a finanţa măsurile de atenuare a presiunilor costului de trai. Cu toate acestea, Banca Spaniei estimează că veniturile obţinute vor fi mai scăzute, după ce au fost excluse activităţile interne reglementate şi operaţiunile externe ale companiilor energetice.

Sindicatele spaniole vor majorarea salariilor

Creșterea prețurilor de consum a determinat sindicatele din Spania să facă presiuni asupra angajatorilor pentru majorări salariale, chiar dacă uneori aceștia au fost reticenți. Inflația a făcut mai mulți cetățeni să intre în greve în mai multe industrii, cum ar fi transportul aerian și comerțul cu amănuntul.

Aproximativ 1.000 de vânzători de la Inditex au intrat în grevă de Black Friday în orașul său de origine din nordul Spaniei și intenționează să iasă din nou în stradă vineri și pe 7 ianuarie.

Spre deosebire de Inditex, ale cărui profituri au continuat să crească în ciuda inflației în acest an, H&M a pierdut ceva teren, fiind primul mare retailer european care a anunțat concedieri de personal în luna noiembrie.