Recent, autoritățile spaniole au adoptat o nouă lege prin care se interzice fumatul pe toate plajele. Noile reglementări legislative vor intra în vigoare la începutul anului următor. Cetățenii care vor încălca noua regulă vor putea fi sancționați cu amenzi până la 2.000 de euro.

Fumatul, interzis pe plajele spaniole

Conform informațiilor transmise de autoritățile spaniole, noua regulă are ca scop combaterea poluării cauzate de mucurile de țigară, care conțin un polimer plastic ce nu este biodegradabil și poate să elibereze substanțe toxice. Deja interdicția fumatului a fost implementată pe plajele din Barcelona și Insulele Canare, potrivit Daily Mail.

Decizia finală a autorităților spaniole a venit după ce 283.000 de oameni au semnat și trimis Guvernului o petiție pentru a se lua măsuri împotriva poluării plajelor.

Țările europene, atitudine anti-fumat

De asemenea, și alte țări europene, precum Franța și Italia au aplicat restricții pentru a împiedica fumatul în regiunile de coastă, dar Spania este singurul stat european care a impus această interdicție la nivel național.

Pe lângă noile interdicții, românii din Spania se confruntă și cu epidemia provocată de coronavirus, care face ravagii pe teritoriul spaniol.

Haos sanitar în Spania, după ultimul bilanț al pandemiei de coronavirus

Potrivit autorităților sanitare, în cursul zilei de joi au fost raportate, pentru a treia zi consecutiv, un număr record de noi contaminări cu SARS-CoV-2. Totodată, incidenţa a crescut și ea cu 127 de puncte la 911 cazuri la 100.000 de locuitori.

Mai exact, conform datelor centralizate de autoritățile sanitare spaniole, în ultimele 24 de ore au fost anunţate 72.912 cazuri şi 82 de decese asociate. Acesta este acum cel mai mare număr înregistrat în ţară de la începutul pandemiei.

În ceea ce privește bilanţul total al pandemiei de COVID de la debut și până în prezent, acesta este de 5.718.007 cazuri de contaminare şi 89.019 decese asociate, potrivit TVE. Referitor la incidenţa, sursa citată arată că aceasta este de 911,3 cazuri la 100.000 de locuitori și a depăşit vârful înregistrat în al treilea val (de 900 de cazuri), în ianuarie 2021.

Astfel, toate teritoriile din Spania, mai puţin Castilla – La Mancha, cu o incidenţă de 428,6 cazuri, au ajuns la nivel de risc foarte înalt, potrivit autorităţilor. Incidenţa a crescut cu mai mult de 200 de puncte în La Rioja, care a depăşit pragul de 1.000 de cazuri la 100.000 de locuitori, la fel şi Aragón, Castilla y León, Madrid, Murcia, Navarra şi Ţara Bascilor.