Spania a trimis nave de război în Marea Mediterană şi în Marea Neagră, care se vor alătura forţelor navale ale NATO existente în aceste mări, pe fondul tensiunilor privind intensificarea prezenţei militare a Rusiei în apropiere de graniţa cu Ucraina, a declarat joi ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles.

Un curăţător de mine este deja pe drum, iar o fregată militară va ridica ancora în următoarele trei sau patru zile, a precizat Margarita Robles şi a adăugat că guvernul spaniol analizează posibilitatea trimiterii de avioane de luptă în Bulgaria.

„Rusia nu poate spune niciunei ţări ce să facă, deci NATO va proteja şi apăra suveranitatea oricărei ţări care doreşte să adere la Alianţa Nord-Atlantică”, a declarat ministrul spaniol al apărării. Oficialul spaniol a adăugat, însă, că guvernul Spaniei preferă „răspunsul exclusiv diplomatic” pentru rezolvarea conflictului.

Spania analizează trimiterea de avioane de luptă în Bulgaria, ca sprijin în fața amenințării ruse

În același timp, într-un articol realizat de J. Arias Borque, pentru Libertad Digital, se vorbește despre trimiterea unor avioane de luptă în Bulgaria.

Avioanele de vânătoare ale Forțelor Aeriene ar putea fi desfășurate, în viitorul apropiat, în Bulgaria, într-o misiune NATO, pentru a ajuta la oprirea amenințării Rusiei la adresa partenerilor est-europeni. Acest lucru a fost confirmat joi de ministrul Apărării, Margarita Robles, în cadrul unei vizite la centrul de sănătate Corral de Calatrava, situat în Ciudad Real, unde o echipă de lucrători sanitari militari colaborează la vaccinarea împotriva coronavirusului.

„Se evaluează posibilitatea unei desfășurări aeriene NATO în Bulgaria, la care să participe Spania, pe lângă cea la care participă în fiecare an, în Marea Baltică”, a spus el, fără a preciza dacă se va face la fel ca în statele baltice Estonia sau Lituania, prin rotație, sau cum s-a făcut pentru prima dată anul trecut, în România, dacă va fi exclusiv o misiune de poliție aeriană sau dacă va avea mai multe funcții.

În mod similar, ministrul a insistat asupra declarațiilor comandanților militari, din ultimele zile, și anume că tensiunea tot mai mare dintre NATO și Ucraina nu va schimba angajamentele asumate de Spania. În acest fel, atât fregata F103 Blas de Lezo, cât și BAM (Nava de acțiune maritimă) Meteor urmează să se alăture grupului permanent SNMG-2 al NATO, prin rotație, în apele Mării Mediterane și Mării Negre.

Întrucât niciuna dintre nave nu merge în linie dreaptă către flota navală a NATO, ci mai degrabă urmează să facă câteva opriri anterioare în porturi internaționale, au plecat cu câteva zile mai devreme decât era planificat, pentru a nu întârzia în a se alătura grupului de nave aliate. BAM Meteor a plecat luni de la baza sa din Las Palmas, iar Blas de Lezo va pleca mâine, vineri, de la Ferrol.

Spania colaborează în mod regulat cu misiunile aliate pentru a încerca să oprească amenințarea rusă din Europa de Est. În prezent, are 350 de militari dislocați în Letonia, care fac parte din zidul NATO anti-Rusia. Sunt plasați la baza Adazi, la aproximativ 120 de kilometri de granița cu Rusia, și sunt echipați cu tancuri de luptă Leopard și vehicule blindate de luptă Pizarro. Această desfășurare este permanentă din 2017.

În sistem de rotație, un trimestru pe an, participă la misiunea de poliție aeriană din Marea Baltică, pentru a sprijini cele trei republici mici în apărarea spațiului lor aerian, care nu este respectat de Rusia, un vecin destul de ostil. Anul trecut, la această misiune care s-a desfășurat deja în peste o duzină de ocazii, s-a adăugat sprijinul României. 

În fine, Spania participă și la misiuni navale menite să asigure securitatea principalelor mări ale Europei. Grupul permanent al NATO nr 1 se ocupă de Marea Nordului și Marea Baltică. Grupul permanent nr. 2 controlează Marea Mediterană și Marea Neagră. Partenerii din NATO cu forțele lor navale sunt responsabili de asigurarea navelor pe bază de rotație.