După ce situaţia economică a Greciei a început să-i pună pe jar pe oficialii europeni, a venit rândul Spaniei să prezinte motive de îngrijorare. Motivele? Aceleaşi ca şi în cazul elen: gradul foarte mare de îndatorare şi incertitudiea privind recuperarea economică.
Agenţia de rating financiar Standard and Poor’s a anunţat că a pus sub supraveghere situaţia din Spania şi a scăzut perspectiva economică a acesteia de la „stabil” la „negativ”, după ce, la începutul acestui an a scos-o de pe lista ţărilor notate cu AAA, dându-i ratingul AA+.
Anunţul S&P vine la puţin timp după ce ratingul suveran al Greciei a fost, de asemenea, deteriorat de către Fitch, în urma problemelor referitoare la deficitul bugetar şi la datoria publică.
Un eventual scenariu grec i-a speriat pe investitorii spanioli, astfel că Bursa de la Madrid a suferit o depreciere masivă în această săptămână.
Decizia de a plasa Spania sub supraveghere negativă pentru următorii 2 ani este justificată de aşteptările ca PIB-ul să aibă o creştere extrem de mică, iar deficitul bugetar să crească.
Guvernul estimează un deficit public de 9,5% din PIB în 2009 şi de 8,1% în 2010, în timp ce datoria publică va ajunge la 62,5% în anul viitor, în condiţiile în care limitele impuse de zona euro sunt de 3% pentru deficit şi de 60% pentru datoria publică.
Este adevărat totuşi că situaţia din Spania nu se compară cu cea a Greciei, unde deficitul este estimat la 12,7%, iar datoria la 113% pentru 2009 şi la 120% pentru 2010.
Dacă datoria publică a Spaniei nu reprezintă un motiv real de îngrijorare pe termen scurt, creşterea economică şi faptul că statul va ieşi din recesiune mai greu decât alte ţări din zona euro reprezintă un motiv pentru care agenţia de rating să se îndoiască de stabilitatea economică spaniolă.
„Situaţia din Grecia este foarte gravă”
Un alt motiv de îngrijorare este şomajul extrem de ridicat. Spania prezintă o rată a şomajului de 20%, ceea ce înseamnă că 4,5 milioane de oameni nu au un loc de muncă. În aceste condiţii, revenirea consumului este imposibilă.
Conform unor informaţii neoficiale apărute în presa străină, agenţiile de rating se pregătesc să pună sub monitorizare state precum Portugalia sau Marea Britanie, ceea ce va aduce un dezechilibru pentru moneda unică.
Îngrijorarea în zona euro a început când Fitch a revizuit în scădere ratingul Greciei pentru credite pe termen lung, cu perspectivă negativă, din cauza temerilor privind evoluţia pe termen mediu a finanţelor publice.
Dat fiind faptul că datoria publică a Greciei a ajuns la suma record de 300 de miliarde de euro, ministrul suedez al afacerilor europene a admis că situaţia din Grecia este foarte gravă, deşi oficialii europeni exclud posibilitatea unui faliment.