Spania: Anunț pentru sute de mii de români. Vor lucra patru zile pe săptămână. E o schimbare istorică

Restricții

Vești bune pentru sute de mii de angajați români. Programul de lucru ar urma să fie redus de la cinci zile pe săptămână, la patru zile lucrătoare. Cine sunt cei vizați?

Spania, țara unde trăiesc sute de mii de români ar putea face o schimbarea majoră. Anunțul a fost făcut de vicepremierul țării, Pablo Iglesia Potrivit acestuia, Guvernul Spaniei analizează o posibilă scurtare a programului de lucru, cât şi o reducere a săptămânii de lucru la patru zile, notează Bloomberg.

Mai exact se pare că Guvernul analizează propunerea unei scurtări a programului de lucru pentru impulsionarea angajărilor. De cealaltă parte, Ministerul Muncii analizează şi scurtarea săptămânii de lucru la patru zile.

De menționat este faptul că declarația vicepremierului Pablo Iglesias vine la doar câteva zile după ce gigantul de bunuri de larg consum Unilever a anunțat că va testa o săptămână de lucru de patru zile în Noua Zeelandă pentru a spori bunăstarea lucrătorilor și a crește productivitatea.

Deși ideea unei săptămâni de lucru mai scurte există de ani de zile în întreaga lume, se pare că contextul economic din acest an a făcut-o să fie luată în considerare mult mai mult decât de obicei.

Europa vrea patru zile lucrătoare

La mijlocul lunii noiembrie, un grup de politicieni de politicieni de stânga şi reprezentanţi ai sindicatelor din întreaga Europă susțineau că atât Marea Britanie, Germania, Spania cât și alte mari puteri europene trebuie să adopte o săptămână de lucru de patru zile pentru a-şi ajuta economiile să-şi revină de pe urma pandemiei de coronavirus, scria The Guardian.

Se pare că o săptămână de lucru de patru zile ar ajuta în lupta cu criza economică generată de pandemie, potrivit unei scrisori trimise lui Boris Johnson, cancelarului german Angela Merkel, premierului spaniol Pedro Sanchez şi altor lideri.

În același timp, scrisoarea evidenţiază „oportunitatea“ regândirii modelelor de lucru, cât şi a reducerii consumului de energie, un avantaj în eforturile de combatere a crizei climatice.

Studiile susțin acest aspect. Se pare că pandemia accelerează adoptarea acestei idei, multe dintre beneficiile acestui program suprapunându-se teoretic cu avantajele muncii de acasă.