Sentimentul de integrare prezent la copiii imigranţilor care au ajuns în Spania în anii ’90 a sporit semnificativ în ultimii ani şi a trecut de la a fi recunoscut la 28,7% dintre aceştia în 2008, la procentul menţionat în 2012, după cum observă EFE, pe baza acestor concluzii ale studiului citat, realizat pe un eşantion reprezentativ de 7.000 de persoane. Numai 10% dintre cei intervievaţi susţin că s-au simţit discriminaţi dintr-un motiv sau altul.

În plus, acelaşi studiu mai arată, potrivit sursei citate, că, în ciuda crizei economice şi a condiţiei modeste a familiilor din care provin aceşti copii ai imigranţilor – 66% vin din familii care nu au venituri mai mari de 1.500 de euro, spre deosebire de 38%, cât este procentul acestora în rândul spaniolilor nativi – ei susţin că au aşteptări de viitor tot mai bune, în privinţa educaţiei şi condiţiei materiale în Spania.

În ciuda faptului că veniturile acestor familii ale imigranţilor sunt semnificativ mai scăzute decât cele ale familiilor spaniole, condiţiile de viaţă nu diferă foarte mult în percepţia tinerilor, mai arată concluziile studiului.

Datele acestuia sunt relevante, întrucât cercetarea a avut loc în două faze: în 2008 au fost intervievaţi 7.000 de elevi din licee din Madrid şi Barcelona, iar peste patru ani, au fost localizaţi peste 3.500 dintre aceştia, pentru a vedea cum a evoluat situaţia lor, în privinţa educaţiei şi integrării.

Astfel, cu 73% din eşantionul iniţial, profesorii care au dus la capăt cercetarea, de la cele două instituţii menţionate, susţin că au ajuns la concluzia că ‘fiii imigranţilor sunt atât de bine integraţi în societatea spaniolă, încât nu par să prezinte diferenţe, cu excepţia educaţiei’ şi a veniturilor părinţilor. AGERPRES