Spania s-ar putea confrunta cu o criză similară celei ce a afectat Argentina în 2001, din cauza incapacităţii sale de a crea locuri de muncă şi de a reduce, eficient, deficitul public, fapt ce o poate transforma într-o 'pradă' uşoară pentru speculatori, relatează EFE. Acest avertisment a fost lansat de economistul Joseph Stiglitz, fost economist şef al Băncii Mondiale şi laureat al Premiului Nobel pentru Economie, într-o recenzie a cărţii sale 'Freefall' (Cădere Liberă), din
Spania s-ar putea confrunta cu o criză similară celei ce a afectat Argentina în 2001, din cauza incapacităţii sale de a crea locuri de muncă şi de a reduce, eficient, deficitul public, fapt ce o poate transforma într-o ‘pradă’ uşoară pentru speculatori, relatează EFE.
Acest avertisment a fost lansat de economistul Joseph Stiglitz, fost economist şef al Băncii Mondiale şi laureat al Premiului Nobel pentru Economie, într-o recenzie a cărţii sale ‘Freefall’ (Cădere Liberă), din care publicaţia britanică ‘The Sunday Telegraph’, a publicat, duminică, un extras.
‘Spania ar putea intra în acelaşi tip de spirală a morţii care a afectat Argentina acum un deceniu’, scrie Stiglitz, care consideră că Spania este victima ‘regulilor jocului’, care o obligă la o reducere a costurilor, ceea ce, ‘cu siguranţă va conduce la o creştere mai mare a şomajului’.
În acest context, ‘economia spaniolă se va relaxa, dar îmbunătăţirea poziţiei sale fiscale va fi minimă’, estimează economistul american, care a explicat că, ‘cu o creştere mai mică, veniturile din impozite vor scădea, cheltuielile sociale – precum ajutorul de şomaj- vor creşte şi deficitul va continua să fie ridicat’.
La fel ca şi în cazul Greciei, Stiglitz crede că speculatorii nu au abandonat încă prada, convinşi să slăbiciunea economiei spaniole – a cărei solvenţă a fost coborâtă săptămâna aceasta de către Moody’s de la ‘AAA’ a ‘Aa1’- este în favoarea lor.
‘Până în acest moment, Spania nu a fost atacată de speculatori, dar poate fi doar o chestiune de timp’, a afirmat fostul consilier al preşedintelui american Bill Clinton.
Potrivit lui Stiglitz, atacurile pieţelor financiare împotriva Greciei au demonstrat că deficitele nu pot fi ignorate, deoarece pot provoca creşteri de dobânzi, ceea ce, pe termen lung, va înrăutăţi previzibil problemele fiscale ale ţărilor.
‘Răspunsurile ingenue- a se reduce cheltuielile şi/sau a creşte impozitele- doar vor înrăutăţi lucrurile, cum s-a întâmplat, dramatic cu răspunsul pieţei la reducerile spaniole’, scrie Stiglitz, în prezent profesor la Universitatea din Columbia (SUA).
Acesta consideră că ‘rădăcina’ problemei pentru ţări ca Spania şi Grecia este că nu îşi pot utiliza moneda naţională ca element de reajustare a economiilor lor, deoarece euro are un curs fix.
‘Dacă Spaniei şi Greciei li s-ar fi permis o devalorizare a monedei naţionale, economiile lor s-ar fi consolidat graţie exporturilor’, a firmă economistul, care a reamintit că Argentina, ‘atunci când a rupt paritatea monedei sale în raport cu euro a început să crească şi să-şi reducă deficitul’.
SURSA: Agerpres