Spania, asediată de Omicron! Virusul se răsândește rapid. 30% din noile cazuri au fost înregistrate în Madrid
Așadar, un procent de aproximativ 25% a fost înregistrat în metropola turistică Barcelona iar responsabilii sanitari au estimat că varianta Omicron va deveni dominantă până la Crăciun, conform informațiilor transmise de reuters.com
De asemenea, evoluţii similare au fost observate şi în alte regiuni ale Spaniei, în special în destinaţiile turistice din insulele Baleare, precum Mallorca sau Ibiza, incidenţa infectărilor în ultimele şapte zile depăşind aici 300 de cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori, peste media la nivel naţional.
Simultan, tot mai multe regiuni spaniole impun certificatul verde pentru accesul în restaurante sau în alte incinte. Totuşi, cu circa 90% din populaţia de peste 12 ani vaccinată anti-COVID, situaţia în spitalele din Spania nu este la fel de dramatică cum este în alte ţări cu rate de vaccinare mai reduse. Aproximativ 1.300 de pacienţi COVID-19 sunt internaţi în secţiile de ATI ale spitalelor spaniole.
Iarna sub semnul Omicron se anunţă una complicată
Când primele valuri de frig au cuprins Europa, în urmă cu aproximativ două luni, multe țări de pe continent au privit cu frustrare cum infectările zilnice cu coronavirus au crescut la niveluri nemaivăzute de la începutul pandemiei.
Acum, în ajunul Crăciunului, fără să fie încă stăvilit acest ultim val, varianta Omicron apare ca o nouă amenințare, în fața căreia vaccinarea nu este suficientă și care va necesita măsuri drastice pentru a-i reduce impactul.
Acest lucru a fost anunțat de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) miercuri, în ultimul său raport privind evoluția pandemiei de COVID-19, în care a confirmat transmiterea comunitară a acestei noi variante pe continent. Într-o perioadă în care incidența este „mare”, iar rata mortalității, deși „scăzută, crește încet”, Omicron câștigă teren și, previzibil, „va deveni predominantă în primele două luni ale anului 2022”, scrie 20minutos.es.
În acest scenariu, ECDC face apel să nu se pună bază numai pe vaccinare, pe care o consideră insuficientă pentru a opri impactul Omicron, având în vedere procentul de populație care încă nu are schema completă. Prin urmare, centrul face apel la adoptarea de „măsuri dure” pentru a reduce transmiterea coronavirusului, ca și presiunea asupra sistemelor de sănătate, și pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili în următoarele luni. Acest mesaj vine în timp ce țările înăspresc restricțiile pentru a opri răspândirea virusului, deși guvernul spaniol rămâne în afara acestei tendințe și are încredere în campania de imunizare și în cultura prevenției.
De asemenea, centrul european recomandă reluarea de urgență a măsurilor nefarmacologice, precum folosirea măștii, telemunca, evitarea aglomerației în locurile publice, ventilarea adecvată și menținerea măsurilor de igienă, pe care unele țări le abandonaseră.